Всички знаем, че славата има две лица. Зад лъскавия параван на шоубизнеса често се крият не само много трудности, но и тъмни моменти като експлоатация и дори малтретиране.

А най-болезнено е, когато на подобни негативи са подложени децата, замесени в развлекателната индустрия. Още през 80-те години на миналия век Disney Channel превърна много подрастващи в истински знаменитости, на които светът се възхищаваше и дори се опитваше да подражава. Но истината е, че за повечето деца актьори това е травмиращо преживяване, водещо ги често дори до злоупотреби с вещества, хранителни разстройства и психични заболявания.

Кои са честите грешки, които родителите допускат и на които педиатрите обръщат особено внимание

5 грешки, които родителите често правят

И съветите на педиатрите

Какво всъщност е да си дете звезда - ето какво споделят по въпроса от Stars Insider.

Селена Гомес

Снимка 612606

Източник: GettyImages

Селена Гомес прави големия си пробив едва на 10 години, с участието си в телевизионното детско шоу "Барни и приятели". Славата ѝ се затвърждава със сериала на Дисни "Магьосниците от Уейвърли Плейс". Това я поставя изцяло под светлината на прожекторите, а папараци са постоянно по петите ѝ. Нещо, което кара Селена да се чувства експлоатирана и насилвана.

Дрю Баримор

Снимка 612597

Източник: GettyImages

Родителите на актрисата са хора от шоубизнеса и тя от съвсем невръстна има проблемно детство. На 7 години се превръща в звезда, благодарение на участието си във филма "Извънземното" (1982). Но славата и лошият родителски контрол я водят до пристрастяване към алкохола още на 11-годишна възраст. Следват наркотиците, а на 13 вече е в психиатрична клиника. Там тя прекарва около 18 месеца, което значително ѝ помага да се освободи от вредното влияние на майка си и баща си.

Майли Сайръс

Снимка 612605

Източник: GettyImages

Звездата е израснала в семейство на популярни родители - баща ѝ, кънтри певецът Били Рей Сайръс е твърде амбициозен и желае дъщеря му да бъде част от големия шоубизнес. За кратко време Майли става популярна със сериала "Хана Монтана". С днешна дата самата тя казва, че още от ранните 11 или 12 години е носила "тежък сценичен грим, перуки и дрехи, доста неподходящи за възрастта". Започнала е да живее под огромен натиск и дори е развила телесна дисморфия - позната още като Синдром на изкривеното огледало, в който човек бива обсебен от леки и дори често несъществуващи недостатъци на тялото си.

Бритни Спиърс

Снимка 612600

Източник: GettyImages

Едва в последните години стана ясно колко Бритни е била експлоатирана и манипулирана през целия си живот. Звездната ѝ кариера започва още в детските години с шоуто "Клубът на Мики Маус", а на 16-годишна възраст вече има първия си хит - "Baby One More Time". Още преди да достигне пълнолетие, тя е рекламирана като девствената, но секси ученичка. И освен натиска на обществото и постоянното вмешателство в личния ѝ живот, Спиърс е постоянно притискана и от собствените си родители. Едва на 26 години тя претърпява първия си сериозен психически срив.

Маколи Кълкин

Снимка 612604

Източник: GettyImages

Маколи Кълкин бе любимото дете-актьор на Холивуд през 90-те, участвайки в касови филми като "Сам вкъщи", "Моето момиче" и "Ричи Рич". Самият актьор решава да се откаже от кариерата, когато е само на 14 години и в резултат на това не се снима отново близо едно десетилетие. Започва да усеща обаче сериозен натиск от страна на родителите си заради милионите долари, притежавани от Кълкин. Впоследствие актьорът има тежки периоди на наркотична зависимост.

Деми Ловато

Снимка 612607

Източник: GettyImages

Тя се превърна в звезда още в съвсем ранна възраст с участието си във филма на Дисни Camp Rock, а на 18 вече е в клиника за пристрастяване към наркотици. Диагностицирана е с биполярно и хранително разстройство. През 2021 г. Ловато разкри, че е имало сексуално посегателство към нея от страна на колега от Дисни, когато е била на 15-годишна възраст, и с който впоследствие е трябвало да продължи да работи. Тогава е започнала да пие и да използва опиати.

Даниел Радклиф

Снимка 612602

Източник: GettyImages

От съвсем обикновено момче за отрицателно време Даниел се превърна в международна суперзвезда, само на 12. Филмовата поредица "Хари Потър" го изстреля под светлината на прожекторите за цели 10 години напред. Актьорът е признавал, че в даден момент е започнал да разчита на алкохола, за да се справи с ангажиментите и огромната слава.

Натали Портман

Снимка 612601

Източник: GettyImages

Натали играе роли, които я сексуализират още като дете в началото на кариерата ѝ през 90-те години. Във филми като "Леон: Професионалистът" и последвалият го "Красиви момичета" тя играе невръстни девойки, на които обаче се приписват множество черти и атрибути на възрастни. Самата актриса споделя неведнъж, че я е карало да се чувства несигурна и объркана.

Кирстен Дънст

Снимка 612598

Източник: GettyImages

Кирстен Дънст получава първата си значима роля за филма "Интервю с вампир", в която си партнира с със звезди като Брад Пит, Том Круз и Антонио Бандерас, когато е едва на 11 години. Освен всички трудности при заснемането на продукцията, тя е трябвало да целуне и възрастния, в сравнение с нея, Брад Пит по устните. Нещо, което което тя описа като "грубо и неприятно". Подобно на много деца актьори, Дънст страда от тежка депресия и се озовава в рехабилитационен център на 27-годишна възраст.

Шърли Темпъл

Ако децата-звезди, израснали през 90-те и началото на 2000-те, са имали достатъчно трудности, може само да гадаем какви са били условията, в които се е развивало едно невръстно дете в шоубизнеса в началото на 20 век. Шърли Темпъл несъмнено е най-популярното дете за своето време. В автобиографията, която пише, актрисата разкрива, че е била нападана и тормозена сексуално още от 12-годишна възраст. Още на тригодишна възраст тя е участва в "хумористична" поредица от късометражни филми, наречени "Baby Burlesks", в които бебета, облечени като възрастни са поставени в различни, често дори и сексуални ситуации.

Сюзън Сарандън, Ева Амури и какво е да израснеш сред знаменитости и артистични среди

Дъщерята на Сюзън Сарандън сравни детството си с "цирк"

Какво е да си дете на известни родители

Темпъл престава да действа като актриса веднага след навършване на пълнолетието си, но тогава открива, че баща ѝ е пропилял милионите, които тя изработва до 18-годишна възраст.