Популярността около известни личности като Брад Пит неминуемо създава митове, от които обществото се нуждае, за да подхранва илюзии. Като безупречната красота, неостаряващата любов, живот сред облаци и в състояние на вечна идилия. Познаваме го като мъжкар, разбивач на сърца и един от най-известните холивудски звезди, но Брад Пит не е привързан към нито едно от тези стари концепции за себе си. И както Отеса Мошфег от GQ открива, амбициите до края на живота му са по-мистични, отколкото можем да си представим.

Брад Пит е на корицата на GQ за август, където освен че разкрива душата си, позира за забележителна фотосесия. Виждаме го в една много различна светлина - и отвън, и отвътре. 

Брад Пит се опитва да си спомни сънищата си. Той държи писалка и хартия на нощното си шкафче и записва всичко, което за което се сеща сутрин, когато се събуди. "Открих, че това е наистина полезно", казва той. "Любопитно ми е какво се случва там, когато не съм зад волана." 

Една от причините да го прави е, че години наред сънува един и същи кошмар, в който е преследван и в крайна сметка намушкан. Човек може да се изкуши да психоанализира такъв сън, въпреки че едва ли е необходимо. Защото истината е, че от години наред Брад Пит е преследван...преследван от папараци, които се ровят в личния му живот и него оставят на мира.

И след като Брад Пит решава да си зададе въпроса "защо" и да се порови в главата си, лошият сън в крайна сметка изчезва.

Сега той е на 58 години, близо шест години след тежък развод с Анджелина Джоли, от която има шест деца. Актьорът споделя, че се опитва да обмисли внимателно какво предстои, за пътя, който иска да начертае за последните етапи на една изобилна творческа кариера. "Смятам че това е последният етап от кариерата ми. Един последен семестър или триместър. Какъв ще бъде този раздел? И как искам да го проектирам?"

Да разгадава сънищата си за смисъла, който съдържат, е част от процеса, свързан и с бъдещето на кариерата му, според Брад Пит. През последните години той участва само в подбрани продукции и като че ли е посветил една голяма част от времето си на продуценството.

Ако Брад Пит се откаже от киното, разбира се, само бихме могли да загубим. Както казва и Куентин Тарантино, това, което Пит излъчва, е рядко безвремие. "Той е една от последните останали филмови звезди на големия екран", споделя режисьорът пред GQ, приравнявайки звездните му качества с това на Пол Нюман, Робърт Редфорд и Стив Маккуин. "Това са просто различна порода мъже. И честно казано, не мисля, че можете да опишете точно какво е това, защото е като да описвате звездно сияние. Забелязах го, когато правехме "Гадни копилета". Когато Брад беше в кадър, нямах чувството, че гледам през визьора на камерата. Имах чувството, че гледам филм. Само присъствието му между четирите стени създава това впечатление."

Освен за сънищата и бъдещите си творчески планове, Брад Пит разказва и за дома си. Въпреки че има редица имоти в и извън Ел Ей, Брад Пит провежда интервюто с първото имение, което си купува, след като "изкарва малко пари" през 1994 г. Пит купува имота от Касандра Питърсън, но както сам признава, дълги години не го стопанисва особено старателно. 

"Живях в къщата няколко години, а после оставях приятелите ми да купонясват и само се отбивах от време на време. До голяма степен се криех тук", признава актьорът, като допълва, че постепенно ремонтира имението си и го прави по свой вкус, така че да му е удобно и да се чувства добре в него. Сега живее сам там и има възможност на спокойствие да мисли върху нещата от живота. Има възможност и да се отдава на изкуство в различните му форми, като свиренето на китара, което обожава, скулптурата, а покрай пандемията преоткрива и керамиката. 

"Аз съм едно от онези същества, които говорят чрез изкуството. Просто искам винаги да го правя. Ако не правя изкуство, умирам по някакъв начин", категоричен е Брад Пит.

Може би най-известната от творческите страни на Пит е виното, което той произвежда в имението си Chateau Miraval в Прованс. През 2008 г. той и Джоли купуват имота от хиляда акра, от който се произвежда розе от световна класа, превърнало се в бизнес за милиони долари. През 2014 г. двамата сключват брак там. Съвсем наскоро имението беше широко коментирано, когато Джоли продаде дела си от бизнеса. Преди последвалите съдебни спорове обаче Пит получава интересна информация за имота, и именно, че там е заровено злато. 

Анджелина Джоли, Брад Пит, винарната Chateau Miraval и как актрисата отговори на обвиненията

Анджелина отвръща на удара

Винарната Chateau Miraval продължава да бъде център на раздора

Той толкова се ентусиазира от тази идея, че си купува всякаква техника и започва да търси. 

"Една година, това беше всичко, за което можех да мисля. Самото вълнение от всичко това беше толкова невероятно", разказва актьорът. Разбира се, никакво съкровище не е открито и "цялото преживяване в крайна сметка беше доста глупаво. Просто ловът беше вълнуващ."

Освен за скрити съкровища, Брад Пит говори откровено и за своите пороци.  Той обяснява, че е отказал цигарите по време на пандемията, след като е разбрал, че намаляването им няма да е достатъчно. 

"Нямам тази способност да пуша само по една или две цигари на ден. Не е в моя стил. При мен е всичко или нищо", признава Брад Пит. 

Това е една от няколкото радикални промени, които актьорът направи за здравето си през последните няколко години. След като Джоли подаде молба за развод, през 2016 г., той отказа алкохола и прекара година и половина в посещение на анонимните алкохолици.

"Просто съм на тази възраст, когато нищо добро не идва от това", е позицията на актьора що се отнася до вредните навици. 

Пит разказва и за любопитен проблем, който има в социалните среди, особено на партита. Той се бори да запомни нови хора, да разпознава лицата им и се страхува, че това често създава грешно впечатление у хората за него. А именно, че е надут, недостъпен, погълнат от себе си. Но истината е, че той иска да си спомни хората, които среща, и се срамува, че не може. Никога не е бил официално диагностициран, но смята, че може да страда от специфично медицинско състояние, наречено прозопагнозия. Това е когнитивно смущение, при което е нарушена способността за разпознаване на познати лица, докато другите умствени способности и други аспекти на обработката на зрителна информация остават непокътнати.

Брад Пит, Джоузеф Косински, филмът за автомобилни състезания, кой спечели наддаването за него и каква ще е ролята на актьора

Кой спечели наддаването за следващия филм на Брад Пит

И колко милиона са замесени

Според интервюиращата обаче Брад Пит далеч не е надут. Той е приветлив и очарователен по всички начини, на които може да се надяваме.

"Харизмата му е дори по-дълбока, отколкото можем да си представим. Това е човек, който изглежда дълбоко отдаден да изгражда значими връзки, да изследва екзистенциалните затруднения на живота и да слуша нашите лични истории. Той е обратното на човек, който би те пренебрегнал на парти. Той е човекът, който иска да види душата ти", категорична е журналистката.

Освен това се оказва, че Брад Пит е и човекът, който под ризата си крие цитат от стихотворение на персийския поет Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми, изписан върху десния му бицепс: "Съществува поле, отвъд всички представи за правилно и грешно. Ще се срещнем там." Това е дълбоко романтична идея, която обаче намеква и за известна самота.

"Винаги съм се чувствал много сам в живота си", обяснява той, и продължава: "Сам, докато растях като дете, сам дори тук и наистина едва наскоро се почувствах по-малко самотен около приятелите и семейството си. Предполагам, че това е зрялост, това означава да си пораснал", разказва актьорът. Той не крие обаче, че що се отнася до самотата, винаги е можел да разчита на изкуството в трудни момента. А музиката му е донесла много радост в живота. 

"Изкуството е нещо необяснимо", казва той. "Изкуството е нещо, което те кара да настръхнеш, което кара космите да се изправят на тила ти, което предизвиква сълзите ти. Може би защото някой е разбрал преди теб, че не си сам", разкрива още Пит. Той допълва, че радостта е нещо, което е открил на по-късен етап в живота си. 

Брад Пит, Гуинет Полтроу и страхотните отношения, които имат въпреки раздялата си

Обичат ли се още Брат Пит и Гуинет Полтроу

Какво изпитват бившите след толкова години

"Винаги се движех с течението, плъзгах се по някакъв начин напред. Мисля, че прекарах години с нискостепенна депресия и едва когато се примирих с това, опитвайки се да обхвана всички страни на себе си - красотата и грозното - успях да уловя тези моменти на радост", философски завършва актьорът.