Семейство Обама беше стопанин на Белия дом от 2009 до 2017 г. А след като предадоха щафетата на Доналд и Мелания Тръмп, те не изчезнаха от полезрението ни, а продължиха да бъдат активни в печеленото на симпатии и милиони.

Състоянието на Барак и Мишел Обама се оценява на над 40 милиона долара. Това е цели 30 пъти повече от парите, които двамата притежаваха преди да прекрачат за първи път прага на Белия дом - едва 1.2 милиона долара. 

20 от тези 40 милиона идват от заплатата на Барак като президент (400 хиляди долара годишно), от инвестиции на фондовата боса и правата за книгите му (общо над 15 милиона).

Снимка 464470

Източник: GettyImages

След като напусна поста на държавен глава, Обама получава 200 хиляди долара годишна пожизнена пенсия. Новата книга на съпругата му, както и договорът на семейството с Netflix пък са ясен знак, че в следващите няколко години милионите ще вървят стремглаво нагоре. 

Но освен как да печелят, семейство Обама знаят и как да харчат натрупаното си състояние.

След като си тръгнаха от Белия дом, Барак и Мишел си купиха имение във Вашингтон, което се оценява на осем милиона долара. Това е вторият най-скъп имот в този квартал след друг, притежаван от Джеф Безос, пише Business Insider.

Семейство Обама все още притежават и дома си в Чикаго за 2.5 милиона долара, който обаче стои необитаван от години. 

Успешната двойка знае не само как да работи здраво, но и как да си почива пълноценно. Една от любимите им дестинации е остров Некер, собственост на Ричард Брансън. Други места, които посещават често, са Тоскана и Индонезия.

Снимка 464474

Източник: GettyImages

Значителна част от семейния бюджет отива и за марковите тоалети, с които Мишел Обама обича да се появява на бляскави събития. Някои от тях са за петцифрени суми.

Що се отнася до стоки за домакинството обаче, тя предпочита да пазарува в общодостъпни супермаркети. А спестеното отива за образованието на дъщерите им.

Мишел Обама, "Моята история", Becoming и наградата й "Грами" за аудиокнига

И Мишел Обама получи "Грами"

Бившата първа дама отново е отличник

Няма как да пропуснем и сериозните суми, които семейство Обама отделя за благотворителност. От 2009 до 2015 г. дарява малко над милион долара. Отделно от това, Барак Обама дари и сумата от 1.4 милиона долара, които спечели заедно с Нобеловата награда за мир през 2009 г. А даренията им за различни каузи не спират и до ден-днешен.