Сър Антъни Хопкинс влезе в историята на филмовите награди на Британската академия като най-възрастния човек, получил награда за най-добър актьор.

Антъни Хопкинс, влиянието на ароматите върху неговата психиката и на какво ухае Anthony Hopkins AH Eau de Parfum

Ароматите, които промениха психиката на Антъни Хопкинс

Неподозираните таланти на актьора

83-годишният Хопкинс грабна наградата за ролята си на мъж, борещ се с деменцията във филма "Бащата".

В него френският режисьор Флориан Зелер разказва за старостта, болестите и вечно актуалните проблеми на бащите и децата.

Въпреки историческата победа, сър Антъни Хопкинс не се появи на виртуалната церемония, а по-късно разкри защо. 

Актьорът, който по време на пандемията живее в Уелс, призна, че дори не е знаел, че е спечелил наградата за най-добър актьор. Научил е от близките си, които са гледали церемонията.

Самият той по това време се е бил отдал на любимото си хоби - да рисува, поради което и пропуснал повикването по Zoom от организаторите на събитието.

"За мен това е забавен бонус. Пожелавам победа на всички останали номинирани и поздравявам победителите. Изумен съм от случилото се. Седях тук и рисувах, а после чух съседите да аплодират. Мислех, че гледат футболен мач", казва той, цитиран от Daily Mail.

В тази категория Антъни Хопкис победи Риз Ахмед, Мадс Микелсен, Чадуик Боузман, Таар Раим и Адарш Гурав. 

Наградите БАФТА 2021, номинациите и рекордът в категорията за най-добър режисьор, който беше поставен

Жените превземат наградите БАФТА 2021

Четири от шест не е никак зле

Той обаче не беше единственият голям победител, който пропусна витруалната церемония. Франсис Макдорманд, звездата от филма победител "Земя на номади", получи наградата за най-добра актриса, но също не се появи да изнесе своята реч.