Анджелина Джоли се застъпва за равенство в достъпа до здравеопазване в публикация, написана от актрисата и активист и публикувана в American Journal of Nursing преди броени дни. 48-годишната Джоли хвърля светлина върху расовите различия в системата на здравеопазването и обръща специално внимание на иновативна технология, способна да открива синини при хора с по-тъмен цвят на кожата.

Шайло Джоли-Пит отново изненада с нова визия

Голямата промяна на Шайло Джоли-Пит

Как изглежда дъщерята на Анджелина Джоли и Брад Пит

Като твърд застъпник срещу домашното насилие, тя споделя своя личен опит от посещението на съдебната медицинска сестра Катрин Н. Скафид, за да стане свидетел на ефективността на компактно и лесно за употреба устройство, което използва "алтернативна светлина" за осветяване на кожата. В допълнение, майката на шест деца раказва за личните срещи на семейството си, разкривайки случаи, когато нейните "цветнокожи деца са били диагностицирани погрешно" именно поради цвета на кожата им.

Новата "техника е до пет пъти по-ефективна при откриване на синини от бяла светлина, дори до четири седмици след нараняването", обяснява Джоли в коментара си. Освен това тя уточнява, че синините са преобладаваща последица от злоупотреба. Въпреки това, оцелелите цветнокожи често имат наранявания, които не се виждат с невъоръжено око, което ги кара да останат незабелязани от лекарите и лицата, които могат да реагират, за да ги защитят и да им помогнат.

Снимка 602856

Източник: GettyImages

Джоли признава, че докато тази нова технология за откриване на синини от удари е само част от по-голямата картина, тя представлява значителна крачка към защитата на оцелелите от насилие. "Нека бъдем ясни: расовите пристрастия при събирането на съдебни доказателства са само един аспект от много по-големи обществени проблеми, които водят до неравнопоставеност в здравеопазването и расово предубедени здравни резултати", пише тя, като допълва, че много фактори допринасят за неприемливото, непропорционално въздействие на домашното насилие върху цветнокожите общности в Америка и всички трябва да бъдат разгледани.

Джоли завърши статията си, като признава, че дори нейното семейство, въпреки че има достъп до висококачествени медицински грижи, изпитва последиците от несправедливостта на здравната система, включително предубеденото приоритизиране на бялата кожа в медицината. "От напредъка в технологиите до увеличаване на разнообразието и представителството в медицинските изследвания и обучение, необходимостта от приемане на нови решения отдавна е назряла", заключва АнджелинаДжоли.