Най-отличилите се спортисти и треньори на България за 2016 г. получиха годишните награди на Министерство на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор, съобщи Нова телевизия.

"Спортист на годината" е сребърната медалистка от Рио Мирела Демирева, която получи чек на стойност 50 000 лева. Нейният треньор Маркус Якобус ван Лювен бе премиран с 10 000 лв.

Демирева призна, че още не е взела окончателно решение за участието си през зимния сезон, защото остава да се разбере, дали контузията в коляното е напълно отшумяла.

"Още не мога да кажа на 100%. Истината е, че съм много добре. Знам със сигурност, че ще мине контузията. Въпросът е кога и дали ще имам време да се подготвя. Въпросът е не просто да се пусна на зимния сезон, а да се пусна и да скачам много добре. Ужасно много ми се скача на европейското, но в крайна сметка трябва да съм разумна, защото, в интерес на истината основната цел е лятото - Световното", коментира сребърната медалистка от Рио Мирела Демирева.

В категория "Треньор на годината" бе отличена Ина Ананиева (50 000 лв.), в кат. "Отбор на годината" - момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика (50 000 лв.), "Спортист с увреждания" - Ружди Ружди (10 000 лв.), "Млад спортист на България до 23 години"- Елица Янкова (10 000 лв.), "Млад спортист на България до 14 години" - 14-годишният боксьор Николай Зафиров (5 000 лв).

С най-високото държавно отличие в областта на спорта в България "Венец на победителя" бяха удостоени Йордан Митков, Иванка Христова, Пюзант Касабян, Томислав Русев, Кирил Ивков, Красимир Балъков, Йорданка Благоева, Васил Божков и Любослав Пенев (последните двама не присъстваха на церемонията поради ангажименти и ще получат венците си следващата седмица).

Най-високото отличие в сферата на спорта беше учредено от ММС през 2015 г., а с него се удостояват заслужили спортисти, треньори, ръководители, инвеститори и журналисти с особен принос за развитието на българския спорт.

През 2015 г. призът "Спортист на годината" беше спечелен от лекоатлетката Габриела Петрова, а Пламен Константинов грабна отличието за "Треньор на годината".