Роджър Федерер взе 18-тата си титла от Големия шлем и 8-ма от Уимбълдън. Той стана първи след поредна трисетова победа. През целия турнир Маестрото не даде сет на свой съперник. Под ножа на швейцареца падна и Григор Димитров. На финала Федерер отстрани абсолютно безапелационно Марин Чилич с 3:0 сета, в отделните части 6:3, 6:1, 6:4. 

Снимка 304323

Източник: GettyImages

"Миналата година беше трудна за мен, беше трудна да остана спокоен. В крайна сметка взехме решение да спра за известно време. Искам да бъда добър баща, добър съпруг, да се подготвя за живота си извън тениса", коментира Федерер преди днешния финал.

Много рекорди подобри Федерер. Тази година, на Уимбълдън, още с първия си мач, швейцарският тенисист подобри рекорд на Джими Конърс. В първия кръг той победи представителя на Украйна Александър Долгополов, отбелязвайки 85-тата си победа. Това е нов рекорд в съревнованието - предишният рекорд от 84 беше на Конърс. 

Снимка 304324

Източник: GettyImages

С победата над Григор Димитров на Уимбълдън Маестрото записа 15-о рекордно участие в Топ 8 на турнира от Големия шлем в Лондон. Освен това Федерер записа и юбилейно 50-о достигане до четвъртфинал в Шлема, за да достигне до 8-мата си купа от най-стария тенис турнир. Общо 1111 победи е постигнал Маестрото в кариерата си досега!