Някои производители на автомобили вече заявиха, че още в края на това десетилетие ще елиминират напълно горивните двигатели от автомобилите си.

Плановете на Honda обаче са малко по-различни и разтеглени във времето, като наскоро компанията обяви, че целта й е да премине към изцяло електрически модели до 2040 г.

Още през 2030 г. обаче 40% от всички возила на японския производител ще са с електрически мотори, като се очаква този процент да се увеличи до 80% през 2035 г., пише Engadget.

Снимка 528633

Източник: GettyImages

Всички предстоящи електрически модели на Honda ще са базирани на новата e:Architecture EV платформа, като първите произведени возила ще са предназначени аз Северна Америка.

Това не трябва да ни изненадва, тъй като американският пазар е ключов за бизнеса на компанията, а и именно в САЩ се намира основният партньор на Honda в разработката на батерии за електромобили.

Към момента Honda и General Motors разработват съвместно два SUV модела, базирани на акумулаторната система Ultium, като се очаква те да са готови през 2024 г.

Снимка 528634

Източник: GettyImages

Нещо повече - японската компания смята, че през 2050 г. ще разполага с технология, която гарантира нулев шанс за катастрофи и пътни инциденти.

Mercedes-Benz EQS и всичко за първата електрическа S класа

Mercedes представи първата електрическа S класа

До 770 км пробег и много екстри

Стъпка към това начинание ще е въвеждането на напреднала система за асистирано управление, която се очаква да се появи до 2030 г. и да замести настоящата Honda Sensing.