Добре че е Коледа, за да има поне едно нещо, заради което да понасяме по-лесно студа и снега. В останалите дълги зимни месеци обаче повечето от нас са изпълнени с ненавист към сезона. Оказва се, че това не е въпрос просто на настроение или сприхавост, а на генетика.

Снимка 394016

Източник: iStock

Според учените две групи хора толерират студа: хората, родени в Арктика, и мъжете. Оказва се, че родените в арктически климат имат по-къси крайници и, като цяло, са по-маломерни, за да имат по-малка площ на тялото, от която да губят топлина. Изследване на американски антрополози съвместно с руски учени показва, че тяхната базална скорост на метаболизма (BMR) e различна от тази на останалите хора.

Снимка 325168

Източник: Vkontakte

BMR определя колко енергия изразходва тялото, само за да ни държи живи - колкото е по-висока, толкова повече топлина генерираме. Жителите на Сибир например имат по-високи стойности на базална скорост на метаболизма, докато хората, живеещи в по-топъл климат - по-ниски.

Снимка 332187

Източник: EPA/БГНЕС

Професорът по антропология от университета Northwestern Уилям Ленард казва, че колкото по-дълго живеем в студен климат, толкова повече тялото ни се аклиматизира към него. Затова понасяме студа в началото на зимата по-трудно, отколкото този към края й. Никога обаче няма да достигнем "толерантността" към ниските температури на сибирците например.

Снимка 375822

Източник: Facebook / BedJet

Базалната скорост на метаболизма е и обяснението защо мъжете от всяка националност по-лесно издържат на по-ниски температури. Те се чувстват добре на температури с около пет градуса по-ниски от жените.