Причината за подпухналите очи и лошия вид на кожата не е толкова в нездравословната диета или в липсата на физическа активност, твърдят специалисти. Колкото и да харчите за различни козметични решения, състоянието на кожата ви няма да се подобри, докато не се сбогувате с един от най-големите й вредители - стресът.

"Тихият убиец", виновник за повече смърт и здравословни проблеми от хамбургерите, е основен фактор при проблеми с кожата, тъй като причинява огромен дисбаланс на основни хормони и системи в тялото.

При наличието на стрес тялото реагира с освобождаване на високи нива на кортизол - хормон, който стимулира жлезите да произвеждат повече мазнини. Резултатът - спонтанни зачервявания по лицето и мазна кожа, които почти не се поддават на третиране с козметика. Освен това кортизолът драстично намалява и нивата на колаген - основна амино киселина в тялото, отговорна за структурата и имунитета на кожата.

Адреналинът е друг хормон, който тялото започва да освобождава в излишък при наличието на стрес. Често без да го осъзнаваме, това рефлектира в накъсано и плитко дишане, което от своя страна намалява наличието на кислород в кръвта. От тук следва, че горните слоеве на кожата не получават достатъчно от този елемент, вие губите цвят, а кожата ви става тънка и отпусната.

В случай че страдате от хронични проблеми с кожата, спрете и помислете не какъв крем или дерматологичен пенкилер да си купите, а по какъв начин бихте могли да намалите стреса в ежедневието си. Ще направите услуга не само на кожата си, но и на много други системи в тялото.