Това колко бързо реагираме в определени ситуации може да ни спести неприятности (например на пътя) и да работи в наша полза. Понякога обаче не е нужно да "играем" за бързина, напротив: паузите, които успяваме да си наложим, преди да отвърнем, могат да се окажат по-ценни от всякаква друга реакция.

Говорим за ситуации, в които сме склонни да реагираме емоционално: злостен служебен мейл, който ни обвинява за проблеми в работата, или пък спор с половинката, която смята, че не правим каквото трябва.

Ако в гнева си бързаме да отговорим и на двете, най-вероятно ще съжаляваме по-късно. Възможно е и да се окажем в по-неизгодна позиция, отколкото в момента си представяме. Има обаче една изключително лесна техника, която да ползваме в подобни ситуации: паузата. Да се спрем и да не реагираме за няколко секунди, минути или дори часове.

Снимка 434347

Източник: iStock

Може да звучи лесно, но на практика никак не е. А емоционално интелигентните хора работят добре с паузите: те знаят, че емоциите ни не са разумен съветник и с тяхна помощ няма да постигнем желаните резултати.

Паузите във взимането на решения работят добре не само при критични ситуации като проблем в работата или караница вкъщи. Те могат да ни помогнат за взимането на по-разумни решения и по време на шопинг например (особено в сезона на големите намаления, когато сме склонни да купим нещо единствено заради ниската цена).

Техниката е проста: когато сме изправени пред взимане на решение, спираме, поемаме дълбоко дъх и изчакваме. Ако имаме възможност да се разходим за 10-15 минути, ще усетим най-силен ефект от паузата.