Каква е София за вас? Ако се замислите сигурно ще ви хрумнат всякакви отговори, които ще варират от вашата моментна емоция, през спомените ви, до идеала.

Каква е София в настоящето за художника Станимир Стоилов - можем да надникнем в подредената от 7-ми септември негова временна изложба - „София - сега", в Арт Център Форум, на ул. Георг Вашингтон 24, град София.

Изложбата показва 18 картини и 13 рисунки, правени в периода 2009 г. - 2010 г., когато авторът остава тук, за да ги създаде.

„Идеята беше да се отразят промените в града и да се покаже ежедневието и хаоса, но когато започнах да работя, изпаднах в романтизъм и предадох повече настроението си, не точно сградите. Настроенията ми надделяха и затова може да има несъотвествие между София в момента, такава каквато си я знаят софиянци и това, което ще видят в картините", обяснява авторът.

Станимир израства в София, но от 20 години не живее в България. Връща се често и забелязва неща, на които преди не е обръщал внимание. Намира София за интересен обект за рисуване и се захваща с идеята. Смята и, че не много художници досега са обръщали достатъчно внимание на града ни.

Станимир Стоилов завършва Националната художествена академия в София и вече 30 години се занимава с рисуване - илюстрация, графика, дизайн за киното, стенопис и др.