Съзвездието на американския авангард от 40-те години до днес ще бъде представено за първи път от българска галерия. Aмериканският поп арт художник Робърт Марс ще бъде официален гост на откриването на уникалната изложба.

С подкрепата на Alpha Bank, генерален спонсор на арт сезон 2011, българската публика за първи път ще се запознае с графичното наследство и концепции на знакови представители на американския нео-дадаизъм, абстрактен експресионизъм и поп арт. Мащабният проект се реализира с помощта и на Coca-Cola.

Сред подбраните автори се открояват имената на Анди Уорхол, Уилям де Кунинг, Джаспър Джонс, Доналд Сълтън, Джим Дайн, Робърт Лонго, Кийт Харинг.  Наред с тях ще бъдат представени живопис и графични творби на съвременни художници, които са също съставна част от развитието на американското изкуство като Хънт Слонъм, хитовият поп арт художник - Робърт Марс, прочутият в цял свят български авангардист Христо Явашев - Кристо, нови платна на Хубен Черкелов, който живее и твори в Ню Йорк, както и белгиецът Дон Кен, чието творчество също е свързано с американския поп арт.

Изложбата се открива на 1-ви април и ще продължи до 15 май.

Експозицията обхваща и представя едни от най-бурните и динамични години от историята на съвременното американско изкуство. След войните именно там се зараждат и утвърждават художествени направления и автори, чиято проява и разрастване ще превърне Ню Йорк в новия водещ център на арт живота.

Специално за откриването от САЩ пристига Робърт Марс, добил широка известност с колажите си, вдъхновени от „Златната ера" на американската култура от 50-те и 60-те години. Пред българска публика той ще представи някои от най-новите си творби. За първото си посещение у нас художникът подготвя специална серия мини колажи с български мотиви, които могат да бъдат видени и закупени в галерията.

Марс  ще участва и в открит урок на тема съвременно американско изкуство в рамките на образователната програма „Детска академия" на МГМИ.

 

"Следвоенно и съвременно американско изкуство"

След опустошаването на европейските столици през Втората световна война, логично художественият център се измества от Париж в Ню Йорк. Редица европейски художници като Ив Танги, Марк Шагал, Марсел Дюшамп,  Пит Мондриан и много други са привлечени към многоликия град и отиват да живеят и творят в Ню Йорк.

Съществена трансформация в полето на изобразителността е в посока изместване фокуса на внимание от крайния резултат, получен от рисуването към самия акт на създаване на образа. От статичен предмет платното се превръща в арена, на която художникът действа.

Формират се няколко нови художествени движения. Едно от най - популярните сред тях е абстрактният експресионизъм, характерен с емоционалната интензивност на изображението и нефигуралната естетика  на европейските абстрактни движения. От 40-те години нататък Де Кунинг става водещ представител на това течение, в което творят също автори като Джаксън Полак, Барнет Нюман и др.

Характерни за този период художествени движения са „екшън пейнтинг" (Action painting), „колорфилд пейнтинг" (Color field painting). Поп арта също се заражда в средата на 50-те в Англия и се развива в края на десетилетието в Съединените щати. С това движение галерията ще запознае зрителите чрез Робърт Индиана и един от създателите на поп-арта - Анди Уорхол.

Свързван с неодадаизма, акцентиращ върху самото произведение на изкуството, а не върху концепцията за него е Джаспър Джонс, чието най-известно платно е американският флаг, както и сериите с цифри и мишени, които според Джонс са деперсонализирани, външни елементи, които представят обективно света, а не личността, чисти факти без естетическо наслагване вътре в тях самите.

От своя страна Джим Дайн фокусира интереса си към широкото поле от образи, произлизащи от популярната или консуматорска култура, на които се опитва да придаде емоционалност и лично отношение. Такива са например ежедневни те инструменти в бита, които имат автобиографичен характер и изображенията на сърца, символ на любовта към съпругата му Нанси.

Ярък представител на следвоенното американско изкуство е и Робърт Лонго. Неговите творби са изградени с помощта на ясни, насечени форми, създаващи зрително усещане за триизмерност. Лонго проявява интерес към масмедиите като кино, телевизия, списания и комикси. Част от работите му са обработени с графит черно-бели фотографии.

Съвременното американско изкуство в Музейна галерия ще бъде представено чрез Доналд Сълтън, познат с многобройните си натюрморти и абстракции, изпълнени с контраста на ярки цветни петна и черни форми.

В стилистиката на поп арта са творбите на Робърт Марс. По собствените му думи, изкуството му е хроника на Америка, опит да улови естетиката на близкото минало от 50-те и 60-те години.