Изложбата представя завършен цикъл от творби на базата на дългогодишните търсения на автора в областта на ниския релеф.

Това е една сравнително рядко използвана скулптурна техника, вероятно поради необходимостта от натрупване на достатъчно знания и умения за деликатна дефиниция на формата върху релефната плоскост.

За автора ниският релеф е идеалната територия за съвместяване на скулптурата с рисунката - негов траен интерес за творческа изява. Скулптурите представляват своеобразни пространствени конструкции от позитивни и негативни релефни плочи, дефиниращи пластичната идея.

Позитива и негатива като част от проблема за контраста, светлината, сянката и всички онези противоположности, които стоят в основата и са неотменими начала на едно цяло.

Наименованието „Конструкции" е продиктувано от целенасочените композиционни решения на отделните релефни равнини в една обща пространствена тъкан.

 

Биография:

Роден: 1953 г. в гр. София.

 

Образование:

1979 - Национална художествена академия, специалност "Скулптура" при проф. Величко Минеков.

 

Избрани самостоятелни изложби:

Галерия „София Прес", София

Галерия „Ракурси", София

Галерия "Крида арт", София

Галерия "Макта", София

Галерия "Ирида", София

Галерия "Циклоп", София

Галерия "Галерос", София

Галерия "Теди", Варна

Галерия "Атриум", Турция

Галерия "Възраждане", Пловдив

както и в галерии в Аахен, Мюнхен, Бърно и др.

Галерия "Икар", София

Галерия на СБХ, ул.Шипка ? 6

Галерия "Алтера", София

 

Христо Харалампиев създава монументална и кавалетна скулптура, изявява се и в областта на рисунката. От 1983 г. преподава в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София, а от 2000 г. е професор в катедра "Рисуване и моделиране" на този университет.

В периода 1999 - 2004 г. е председател на СБХ.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Асоциация "Арт Диалог", Франция, Ателие-галерия "Светлин Русев", художествени галерии в страната, частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия, Турция, САЩ, Канада, Полша, Южна Корея и др.