На 20.04.2010г. в галерия Възраждане ще се открие изложба  „De profundis" на големият софийски художник Любен Стоев.

След което публиката ще има удоволствието да присъства на пловдивската премиера на книгите „Бай дъ уей - истории с очакван и неочакван край" на брата на Любен Стоев, големият кинаджия и дипломиран биолог  Джеки Стоев, автор на над 50 игрални и документални филма, между които „Спас и Нели" и „Летете с Росинант".

Втората премиера е на книгата „Краят на една незапочната любов" на Джони Пенков, дипломиран инженер и  втората част от тандема Пенков-Стоев. Освен литератори и кинаджии те са и музиканти.

Вечерта ще гостува известния пловдивски китарист Огнян Видев и заедно с акордеона на Любен Стоев се надяваме да се получи един истински Джем Сешън. Очакват се и други изненадващи музикални присъствия.

Между другото „Бай дъ уей" е обявена за най-смешна книга на 2009г.

Любен Стоев е от малцината изцяло социално акордирани български художници. Завършил висшето училище за изобразителни изкустви в Германия при проф. Лея Грундиг, той е попил острата социална философия и рисувъчен маниер на великите европейски творци - Ото Дикс, Георг Грос и Ханс Грундиг. Цялото му творчество е свързано със социума на човешкото гето.

Обиколил света, надникнал в Далечния изток, Африка, Южна Америка, слязъл в дълбините на мините и на човешкото съзнание, художникът рисува човешкия мравуняк - страда, съчувства, изобличава.

Вълнуват го болката и нищетата им, поруганият, изпаднал извън коловоза, малък човек. Негови герои са унижените и оскърбените.

Със средствата на рисунката, колажа, инсталацията, авторът създава силни, социални творби за днешната разслоена, обезсърчена и мъчително търсеща пътя си България.