В рамките на Expo print & imaging, по покана на Интер Експо Център - София Божидар Йонов ще представи своята експозиция от компютърно генерирани изображения. В продължение на четири дни от 28 до 31 октомври ценителите на изкуството ще могат да разгледат авторските творби на художника.

Две години след изложбата „Отблизо" в НХГ (зала „Параклиса"), Божидар Йонов показва нови произведения, продължаващи духа на онова, което тогава удиви специалисти и публика и подсказа началото на ново/непознато творческо превъплъщение на един от привидно най-познатите автори в съвременната българска визуална култура. Всепризнат майстор на плаката и на различните форми на графичния и пространствен дизайн, завършил „Стенопис" и реализирал немалко монументални произведения, Божидар Йонов продължава своите артистични провокации, експерименти и доказателства, че в света на изкуството предсказуемото не е достойнство.

Колекцията „Магнетично" включва около 40 авторски художествени разработки на компютърно генерирани изображения, чиито отправни точки са също авторски дигитални фотографии на различни обекти, структури, материи. За изпълнението на произведенията са използвани дигитални отпечатъци върху платно, надживописвани ръчно с акрилни бои и лакове.

Едва ли би имало значение за общото им въздействие, как точно ще бъдат назовани тези произведения: живописни композиции, създадени със средствата на дигиталните технологии или компютърно генерирано и дигитално възпроизведено изкуство/дизайн с допълнителна ръчна обработка. Същественото е, че това е една вълнуваща индивидуална артистична реакция към света, изкуството и новите технологии, която регистрира не само удоволствието от играта на своя автор, но и въвлича зрителя в преживяване/изследване, което се развива на границите на реалното и виртуалното, предлагайки необичайни гледни точки и дистанции, и откривайки по думите на своя автор: „нов свят, чиято непозната и незабелязвана естетика, провокира въображението и емоцията".

За пръв път Божидар Йонов показа своята експозиция Магнетично в галерия „Райко Алексиев" през месец март тази година, а след изложението в Интер Експо Център част от нея ще бъде представена и във Виена през януари следващата година.

Божидар Йонов завършва стенопис в Националната художествена академия, където понастоящем е професор по графичен дизайн. Той е ректор на НХА от 2003 до 2007г, периода в който се създава проекта за нова академия и се открива галерия „Академия", превърнала се в културен център и място за изява на младите български творци.

Професор Йонов е автор на многобройни художествени реализации в областта на пространствения и графичен дизайн, плаката, рекламата, типографията, стенномонументалните и дигитал-арт изкуства и има зад гърба си самостоятелни изложби в Будапеща, Цюрих, Виена, Братислава, Москва, Берлин, САЩ, Алжир, Токио и България и многобройни награди от национални и международни конкурси.

Божидар Йонов е участник и в международни биеналета и триеналета на плаката в Лахти, Варшава, Монс, Мексико, Бърно, Тояма, в десетки представителни изложби на българския плакат по света и активно присъства във всички национални изложби в областта на графичния и пространствен дизайн.

Божидар Йонов е един от основателите на Международното триенале на сценичния плакат - София заедно с Божидар Икономов и Албена Спасова и член на организациония му комитет. Участва и в реализацията на проекта „Буквите на България - Азбука на Европа", изложба, която в момента пътува из цял свят.