Броени дни след като бийтбоксърът Александър Деянов - Skiller грабна награда ИКАР за най- добро музикално изпълнение в "Ноктюрно - от прахта до сиянието", той взе още два приза зад граница. На световно бийтбокс състезание в Базел Skiller грабна наградата за най-добро представяне.

В Базел, Швейцария, 22 - годишният български бийтбоксер пребори конкуренцията на 30 участника от цял свят. В първия етап на състезанието, SkilleR премина успешно елиминациите срещу  бийтбоксери от Франция, Германия, Англия, Канада, Австрия, Люксембург, Швейцария,  Хонг Конг и др. със самостоятелно две-минутно шоу. Във втория етап продължи с осемте най-добри, които се изправиха в битка един срещу друг. Skiller спечели срещу KIM от Франция, известен със силата на бийтбокса си и с влечението към електронните стилове. На полуфинала той пребори германския шампион - BABELI, известен с техничния си бийтбокс (какъвто е и стила на SkilleR).
На финала си извоюва победата срещу канадския шампион - KRNFX.

Журито единодушно заявява, че по всички критерии за оценяване -  оригиналност, музикалност, трудност и сценично поведение, всичките битки на Skiller са абсолютно безспорни. В тях той е категоричен победител. Освен първото място - му се отсъжда и другата голяма наградата за „Best Show".

SkilleR е един от първите, които внасят културата на бийтбокса у нас. Той се изявява и на международни сцени в Япония, Англия, Германия, Русия, Италия, Австрия, Швейцария, Чехия, Румъния, Сърбия, Словакия, Гърция и др. Изнася пърформанси на една сцена с интернационални величия като: Shaggy, Lumidee, Outlandish, Jaba, Noha, Stereo MCs, Transglobal Underground, Foreign Beggars и др.

 

Бийтбоксът:
Бийтбоксът е форма на вокална перкусия, която основно включва изкуството да произведеш барабанен ритъм, ритъм и музикални звуци, като използвате своите уста, устни, език, глас, и тн. Той може да включва и пеене, вокална имитация на DJ миксиране, симулиране на духови, струни и други музикални инструменти. Чрез контролиране на движението на езика, бузите, челюстта и мускулите на гърлото, и с помощта на сложни дихателни техники, бийтбоксерите могат също така да симулират няколко инструмента едновременно. По този начин едно лице може да изпълнява едно много комплексно и богато парче.

Вокалните перкусии:
Реалистичното изпълнение на барабанен ритъм с уста често го наричат „вокален перкусии”. В хип-хоп движението тази техника се е развина в различна насока, включваща естествени гърлени звъци и изкуствени тонове.

Човешки ритъм:
Ритъмът създаден изцяло от човек се нарича често „петият елемент на хип-хопа” и следователно е една негова характеристика. Но не може да се каже и обратното, че хип-хопа е характеристика на бийтбокса. Тъй като създаването на ритъм с уста, се свързва с задаването на ритъм в цялото парче, както барабаните и компютрите, не можем да свързваме бийтбокса само с хип-хоп културата. Целият спектър от „устни музиканти” обхваща много жанрове от хип-хоп, реге, Drum’N’Bass до джаз и световни класики. Артистите заместват барабаните или баса в групата, или разказват истории със звукови ефекти.

Произход:
Бийтбоксът е създаден през оседемдесетте години на миналия век, когато младата хип-хоп гинерация е започнала да рапира под звуците на фънка. Поради липсата на аудио записи и живи изпълнения, бийтбоксърите са се издигнали като допълнение на хип-хоп DJ-ите. Днес рядко има акапелна формация без „вокализирани” перкусии.

Beatbox Battle®
Брандът Beatbox Battle® се бори за честно и креативно състезание на сцената. От 2002г. насам организаторът Бии Лоу провежда боийтбокс конкурси из цяла Европа. Последното Световно първенство се проведе от 9 до 10 септември 2005 в Лайпциг; последното немско бойтбок състезание се проведе през 2007г. в Берлин.