Фондацията, държаща правата над произведенията на легендата Джими Хендрикс, е подведена под отговорност от бивш негов съратник, който претендира, че една от неговите песни е била включена без разрешение в трибют-компилация на големия китарист, предаде stand.bg.

Лони Йънгблъд и Хендрикс поддържали приятелски отношения към края на 60-те и записали няколко песни заедно преди звездата да почине през 1970 г.

Едно от парчетата - "Georgia Blues", е било включено в саундтрак от 2003 г. към лентата "Martin Scorsese Presents The Blues: Jimi Hendrix", част от документална поредица на прочутия режисьор.

Йънгблъд твърди, че не му е било поискано разрешение за използването на песента във въпросния албум и не му е било засвидетелствано нужното уважение като неин автор (за която той претендира, че е пуснал в интернет и е запазил правата й през 2002 г.).

Според АП наскоро той е повдигнал дело за пропуснати ползи срещу фондацията, държаща правата над творби на Джими, звукозаписната компания MCA и срещу Скорсезе. В пресата бившият колега на Хендрикс заявява, че е отказал оферта от 3000 долара от адвокат на фондацията и е твърдо решен да спечели делото.

68-годишният музикант казва: "Въпросът е принципен. Искам си песента обратно. Те нямаха никакво право да я взимат по този начин".