Пол Гилбърт ще стъпи за трети път на родна почва, за да покаже виртуозно китарно шоу на феновете си. Това ще се случи на 5 декември в столичния Sofia Live Club с начален час 20 часа.

Гостуването на именития китарист в България е част от неговото европейско турне "Fuzz Universe". Миналата година той дойде у нас заедно с групата си Mr. Big, които направиха невероятно шоу в зала Универсиада в София.

Билетите за предстоящия концерт на Гилбърт влизат в продажба от днес и са на цени между 30 и 60 лева.

През 1982, когато Пол Гилбърт за първи път се появява в списание "Guitar Player" на 15-годишна възраст, той държи в ръцете си собственоръчно направена китара "Flying V", косата му е накъдрена, носи моряшка фланелка и провъзгласява, че стилът му е хеви метъл.

На 18 вече се е преместил в Холивуд, спечелил е състезанието "Gutiar Wars" в Лос Анджелис, завършил е G.I.T. (The Guitar Institute of Technology) и е започнал работа там като най-младия преподавател.

Година по-късно Пол сформира легендарната и до днес шред метъл банда Racer X, с която записва първия си албум. Racer X не след дълго се превръщат в кралете на клубната сцена в Лос Анджелис: свирят метъл мелодично, но безстрашно, и раждат инструментални класики като "Scarified".

Когато Пол е на 21, един от неговите идоли - басистът Били Шиън - кани младия Гилбърт да го последва и заедно да направят нова група. Това са прочутите Mr. Big.

Заедно с вокалиста Ерик Мартин и барабаниста Пат Торпи, Mr. Big продължават нагоре с 4 класически албума, в които комбинират елементи на рок, соул, метъл, поп и шред.

Пол е на 30, когато усеща вътрешната потребност да поеме контрол над своята собствена музикална насока и напуска Mr. Big в търсене на соло кариера. Оттогава е записал над 20 албума с най-енергичния китарен рок.

Докато създава своето собствено изключително забързано музикално време, Пол успява да се превърне в най-търсения китарен инструктор в YouTube. Неговите DVD-уроци и колонките му в списанията са издигнати в култ от новото поколение китаристи като истинска шред енциклопедия.