Кралят на соул музиката, 70-годишният Соломон Бърк е починал по-рано днес на амстердамското летище Шипхол, информира Асошиейтед прес.

Семейството на легендарния певец съобщи чрез официалния му сайт, че смъртта му е била в следствие на естествени причини, но не разкри повече подробности.

"Това е изключително тъжен момент за цялото ни семейство. Искаме да благодарим на всички негови фенове и приятели, за подкрепата, която ни оказват в този труден час.

Животът ни няма да е същият, в сърцата ни ще остане една огромна празнина, но неговата любов и музика ще бъдат с нас завинги", пише в официалното съобщение на фамилията.

Кралят на соула трябваше да изнесе концерт в Амстердам във вторник заедно с холандската група De Dijk в местна църква, която за целта била преоборудвана в концертна зала.

260-килограмовият Бърк не случайно беше наречен Краля на соула. Гласът му не оставаше равнодушен нито един почитател на хубавата музика.

Роденият на 21 март 1940 година във Филаделфия, САЩ, певец бе носител на Грами и почитан от най-големите артисти на нашето време. Той бе известен най-вече с парчето "Everybody Needs Somebody to Love", което стана саундтрак на филма от 1980 година "Блус Брадърс".

Бърк успешно комбинираше своята музикална кариера с ролята на свещеник и глава на огромно семейство - 21 деца, 90 внука и 19 правнука.

Само преди два месеца той пя пред българска публика на "Банско Джаз Фест 2010", като   един от хедлайнърите на фестивала.

"Да обичам хората, с това се занимавам", каза Бърк преди дни на концерт в Лондон.