Очаква се Бионсе да се превърне в тоталния лидер на наградите "Грами". Певицата има 9 номинации - за албум на годината ("Lemonade"), запис на годината, песен на годината, най-добро видео ("Formation"). Най-добро поп соло изпълнение (Hold Up), Най-добро рок изпълнение ("Don't Hurt Yourself" с Джак Уайт), най-добър съвременен албум, най-добро рап изпълнение ("Freedom" с Кендрик Ламар) и най-добър музикален филм ("Lemonade").

Очаква се основната битка да бъде между R&B дивата и Адел, която е номинирана в пет категории - за албум на годината ("25"), за запис на годината, песен на годината и най-добро поп соло изпълнение (за "Hello"), както и най-добър поп вокален албум.

Дрейк, който обра наградите на Билборд и Mtv през годината, също е номиниран за албума "Views, като канадският рапър е получил общо осем номинации. Той има номинация и за запис на годината за парчето с Риана "Work".

Покойният Дейвид Боуи е номиниран посмъртно за албума си "Blackstar".

Номинирани за своите албуми са и "старите кучета" Уили Нелсън и Боб Дилън. С номинация за парчето "Hardwired" е "Металика". В алтърнатив категориите с две номинации e британската група Radiohead.

Кънтри звездата Кейт Ърбън е с две номинации за албум и за хита му "Blue Ain"t Your Color". В категорията "нов изпълнител" със сериозни шансове за грамофонче е рапърът Anderson .Paak.

Церемонията ще се състои на 12 февруари, 2017 година, в Лос Анджелис, а водещ на шоуто ще бъде Джеймс Кордън.