На 28 октомври в Sofia Live Club българската публика ще има уникалната възможност да чуе за първи път на живо аржентинско танго изсвирено на хармоника от един от най-забележителните представители на младото поколение аржентински музиканти - Франко Лусиани.

Колкото и да звучи необичайно, хармониката е инструмент, който често се използва при интерпретациите на танго в Аржентина. Една от причините за това е сходния принцип на извличане на звука между хармониката и най-типичния инструмент за аржентинското танго, бандонеона. Друга причина е традицията, създадена от редица легендарни изпълнителни на хармоника в историята на аржентинската популярна музика. През последните години музикалната критика и пресата в Буенос Айрес, единодушно и съвсем заслужено, сочат Франко Лусиани като новата голяма звезда на хармониката в Арженина и достоен продължител на тази традиция.

Едва на 29 години, Франко Лусиани има вече зад гърба си 4 издадени диска с различни формации, множество музикални награди и участия в записи и концерти на редица световно известни музиканти, сред които са гранд дамата на аржентинската музика Мерседес Соса, доайените на електронното танго Готан Проджект, легендарните аржентински музиканти Фито Паес, Педро Азнар, Луис Салинас и много други. Чрез своята активна концертна дейност в Латинска Америка Европа и Азия Франко Лусиани се е превърнал в един от значимите посланници на аржентинската популярна музика.

На концерта в София неумолимият звук на хармониката на Франко ще се съпровожда от прецизния стил на пианиста Даниел Годфрид, който в момента работи с популярната аржентинска певица Лидия Борда и е член на Orquesta Escuela de Tango - най-големият музикално-академичен проект в Буенос Айрес, целящ изследването и пресъздаването на стила и техниката на големите оркестри от Златната ера на тангото. Програмата "Хармоника и танго" представлява един перфектен синтез на тези двама млади музиканти, които ще променят тотално представата на мнозина за възможностите на хроматичната хармоника и начините по които може да се интерпретира танго.