През 2010 година, в рамките на 14-ия Международен София Филм Фест за пореден път ще бъде връчена наградата Jameson за най-добър български късометражен филм.

Селекционната комисия за осмото издание на конкурса е събрала 5 от най-добрите професионалисти от кино средите на България.

Новите членове на журито са Андрей Паунов - режисьор, който заедно с Борис Десподов е носител на наградата за 2009 година, Захари Бахаров (актьор), Росица Вълканова (продуцент), Антония Ковачева (кинокритик) и председател - проф. Александър Янакиев.

Всяка година съставът на селекционната комисия се ротира с цел да гарантира обективност на конкурса.

Тазгодишната селекционна комисия ще подбере 12-те филма за участие в традиционния конкурс за наградата Jameson.

Селектираните филми ще бъдат гледани от международното жури на официални прожекции в рамките на София Филм Фест. Така ще бъде избран най-добрият български късометражен филм, чийто автор ще получи 6 000 евро и дизайнерска статуетка, осигурени от Jameson Irish Whiskey.

Елена Илиева, бранд мениджър на Jameson Irish Whiskey за България споделя:

„За осем години JSFA се превърна в неразделна част от имиджа на Jameson. Няма как да не се гордеем, че Jameson Irish Whiskey е една от малкото марки, които подкрепят българското кино."

Стефан Китанов, директор на София Филм Фест коментира партньорството: „Наградата Jameson се превърна в институция за българския филмов живот!

Финансовото изражение на приза всъщност е една от малкото форми за финансиране на късометражно кино в България. Очакваме рекорден брой заявки и високо качество на предложените филми."

Срокът за подаване на документи е от 07.12.2009 г. до 18.01.2010 г. Могат да кандидатстват всички късометражни филми с над 50 на сто българско финансиране и заснети след 1 януари 2009 година.

Селектираните филми ще участват в надпреварата за наградата Jamesonи също, както в досегашните издания, ще бъдат прожектирани на София Филм Фест. Кандидатстването в конкурса за наградата Jameson ще бъде осъществявано с подаване на документи и филмови копия в офиса на София Филм Фест.

Формуляр за участие авторите могат да изтеглят от сайтовете www.sofiaiff.com или www.jameson-short.com.