Македонският режисьор Милко Манчевски ще представи най-новия си филм „Майки", копродукция на Македония, България и Франция. Режисьорът пристига у нас веднага след участието на „Майки" в програмата „Панорама" на Берлинския кинофестивал.

„Майки" е четвъртият филм на Милчо Манчевски и е македонският кандидат за номинациите за наградата „Оскар" за чуждоезичен филм. Кинотворбата представлява „болезнено красив и истински портрет" на онези безразлични и нехаещи към родитеските си задължения майки, чиито деца харчат безразборно и обвиняват невинни хора в сексуални престъпления. Във филма става дума за общество, в което стари хора умират изоставени, а възрастни жени са жертва на сериен убиец, който се оказва техен съсед. Всички тези истории се основават на реалността. Фактите заплитат интрига, в която измислицата се превръща в истински документален разказ, провокиращ към дълбок и полемичен размисъл.

Филмът разказва три истории: Две деветгодишни момичета съобщават в полицията за ексхибиционист, когото дори не са виждали; трима кинорежисьори срещат единствените жители на безлюдно село - възрастни брат и сестра, които не си говорят от 16 години; чистачки са намерени изнасилени и удушени в малък град.

"Съществуват допирни точки, които обединяват трите истории и това са майките и майчинството, престъплението и наказанието", коментира продуцентът на филма Кристина Калас.

Световната премиера на „Майки" беше на кинофестивала в Торонто. Филмът е избран за участие в „Панорама" - една от най-авторитетните секции в официалната програма на Берлинския филмовия фестивал; официалната прожекция е на 16 февруари.