В „Евро синема" ще може да участвате на едно вълнуващо пътешествие из тайнствените ритуали и красивите забележителности на Индия в рамките на филмовото предизвикателство „Магията на Индия", което започва на 11 юни.

В програмата са включени премиерният „Коса от Индия", който съпоставя живота в бедните гета на Западна Бенгалия и луксозните квартали на Мумбай.

Пример за това, че всеки в Индия може да е щастлив, независимо дали живее бедно в Раджастан или се радва на лукса в Делхи е антологията „10 приказки".

Десет вълнуващи източни новели, събрали в един филм най-нашумелите имена в индийското кино, сред които носителят на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала във Венеция Насерудин Шах, любимката на Боливуд Шабана Азми, отличеният на фестивала в Мумбай Санджай Дат, един от най-влиятелните режисьори в страната - Санджай Гупта, топ моделът Тарина Пател, както и носителките на титлата „Мис Индия" - Танушри Дат и Неха Дхупия.

Най-свещеният празник в индуистката религия Кумб Мела е показан отблизо във филма „Кумб Мела: Песента на реката". Според индуистката митология, боговете и демоните се сблъскали във велика битка за стомна с божествен нектар. При сблъсъка няколко капки от нектара на безсмъртието паднали на четири свещени днес места - град Аллахабад, където се срещат трите реки Ганг, Ямуна и невидимата подземна река Сарасвати, град Харидвар по поречието на Ганг, град Уджайн край река Шипра и град Нашик до река Годавари.

Битката на боговете продължила 12 божествени дни, които се равняват на 12 човешки години. Затова в наши дни на всеки 12 години се провежда големият празник Кумб Мела. Милиони поклонници, принадлежащи към различните касти, прииждат от всички краища на Индия, за да се изкъпят в реките, в които са паднали капките на безсмъртието и да се очистят от греховете си.

Биографичният филм на Ян Кунен „Даршан - Прегръдката" ще запознае зрителите с феномена Мата Амританандамай - Амма. Тя е един от най-влиятелните духовни водачи на нашето време. Известна е с това, че прегръща всеки дошъл за „даршан"/среща/, като понякога й се случва да прегръща десетки хиляди за един ден.

„Докха" е типичният пример за успешен продукт на Боливуд. Красиви актьори, заплетена история, завладяваща музика, радост и сълзи.

Всички, които искат да се обогатят с културата, да съпреживеят традициите и да опознаят народа на Индия, могат да го направят чрез филмовата панорама „Магията на Индия", която ще тече през юни в „Евро синема".