Предстоящият филмов фестивал Киномания готви специална изненада за всички почитатели на фламенкото и Томатито. Филмът "Фламенко, фламенко", с участието именно на Томатито (реж. Карлос Саура), е включен в програмата на Киномания.

По традиция с настъпването на есента в концертния репертоар се включват деликатеси за ценители. Подобно събитие ще се случи в зала 1 на НДК на 27 ноември, когато знаменитият фламенко китарист Томатито (Tomatito), два пъти носител на награда "Грами", ще се представи за първи път в България.

Томатито вече се е снимал в 2 филма на Карлос Саура. Двамата с прославения му приятел Камарон де ла Исла са участвали в "Севиянас" (1992) - първият документален филм на известния режисьор, посветен на испанската танцова магия, а само Томатито свири и във „Фламенко" (1995).

След като допринесе за световното популяризиране на звезди от класата на Антонио Гадес и Кристина Ойос (трилогията "Кървава сватба", "Кармен", "Любовна магия"), Хоакин Кортес ("Фламенко") и Естрея Моренте ("Иберия"), след като премина през ритъма на тангото и фадото, Карлос Саура се завръща към първата си любов - фламенкото.

Петнайсет години по-късно, вече с "двойна доза" фламенко, Саура, в тандем с оператора Виторио Стораро, проследява развитието на най-страстния испански танц, от рождението му до наши дни, в един документален филм, където прочути фламенко музиканти, певци и танцьори като Пако де Лусия, Сара Барас, Ниня Пастори, Фарукито, Естрея Моренте, Томатито и др. "играят" самите себе си.

„Фламенко, фламенко" е сред акцентите на Киномания 2010, която ще се проведе за 24-ти път в Националният дворец на културата от 12 до 28 ноември, и по традиция ще предложи на българските зрители неповторима среща със специалната селекция от хитове, както и докосване до филмови творби, които могат да бъдат видени на голям екран само през двете седмици на Световната кинопанорама.