Александър Нанау се прочу в Румъния (но и не само) с документалния филм "Колектив", който режисира.

В него режисьорът показва разследване за пожара в дискотека Колектив през 2015 г., когато живота си губят 27 души, а в последствие се разкриват корупционни схеми и практики обгърнали институциите в страна.

Именно "Колектив" е и румънският избор за претендент за Оскарите, като съвсем скоро ще разберем дали ще успее да се пребори за номинация, което определено би било голям успех.

Снимка 513764

Източник: HBO

От Variety обаче разбираме, че Александър Нанау е отказал да бъде награден с медал от президента на Румъния Клаус Йоханис за приноса му към културата по време на пандемията.

Мотивът на режисьора е, че правителството се е провалило в това да подкрепи културата в Румъния през последните месеци на криза. Пред Variety Нанау казва, че културният сектор в родината му е на ръба на оцеляването.

Според него правителството не е задвижило никакви механизми, с които поне да се опита да помогне на култура в страната. Ето защо Александър Нанау смята, че е не е редно да отиде, за да бъде награден, с което да каже едва ли не, че всичко е наред.