Преди известно време в мрежите се появи новина за сгъваем смартфон, създаден от брата на краля на кокаина Пабло Ескобар.

Pablo Escobar Fold 1 - смартфонът, създаден от брата на Пабло Ескобар

Братът на Пабло Ескобар създаде сгъваем смартфон

Защото кокаинът е отживелица

Още тогава мнозина предположиха, че става дума за тенденциозно менте, което се опитва да се възползва от новата вълна на сгъваемите смартфони и вечната слава на колумбийския кингпин.

Наскоро технологичният ютюбър Маркъс Браунли се зае да разследва ситуацията и да тества Escobar Fold 1 и Escobard Fold 2 лично.

Резултатите са едновременно и хумористични, и притеснителни. А са такива заради елементарността на измамната схема, която ни кара да мислим, че в днешно време е много лесно да заблудиш аудиторията, било то и в световен мащаб.

От видеото на Браунли става ясно, че смартфоните Escobar всъщност са леко украсени варианти на Royole FlexPai и Samsung Galaxy Fold.

Снимка 455821

Източник: YouTube / Escobar Inc Official

Въпросът обаче е как братът на Ескобар успява да предложи двата модела за доста по-малко пари от пазарната стойност на реалните продукти.

Royole FlexPai се продава за 1318 долара, а Escobar Fold 1 струва 350 долара. Нов Galaxy Fold пък се търгува за 1980 долара, а Escobar Fold 2 струва едва 400 долара.

FlexPai - първият гъвкав смартфон в света

Това е първият гъвкав смартфон в света

Не, не идва от Samsung

Отговорът е много прост. Роберто Де Хесус Ескобар Гавириа, който някога е бил счетоводител в кокаиновия картел на брат си, е успял да се докопа до дефектни модели, които не са издържали тестовете за качество на Royole и Samsung.

Корпусите на моделите след това са били облицовани с доста лесно за премахване фолио, за да придобият нова визия.

Схемата, както можем да видим, е желязна, и малко или много ни кара да се замислим за мащабите и комплектността на схемите, които Роберто и Пабло са въртели навремето.