Наложените от администрацията на Доналд Тръмп рестрикции върху търговията на американски компании с Huawei продължават да тежат върху бизнеса на китайския производител.

Huawei и преговорите за продажба на Mate и P сериите смартфони

Ще се раздели ли Huawei с Мate и P сериите си

Компанията отрича слуховете

Преди седмица дори се заговори, че е възможно Huawei да излезе от бизнеса със смартфони и да продаде водещите си P и Mate марки, както постъпи с дъщерната си компания Honor през есента на 2020 г.

Възможно ли е обаче новият президент на САЩ Джо Байдън да обърне курса и да позволи отново на Huawei да използва американски чипове и софтуер в продуктите си?

Снимка 518022

Източник: GettyImages

Това изглежда е надеждата на Рен Женгфей, СЕО на Huawei, който наскоро обяви пред китайските медии, че ще се радва да получи обаждане по въпроса от Байдън.

Цитиран от South China Morning Post, Женгфей заяви, че компанията няма "енергия да се въвлича в политическия водовъртеж" и предпочита да се фокусира върху разработването на още по-добри продукти.

Според него американските компании също губят от от липсата на взаимодействие с Huawei и вярва, че новата американска администрация ще вземе това предвид, за да защити собствениците си интереси.

Снимка 510371

Източник: iStock

Женгфей смята, че продуктите на Huawei са ключови за развитието на 5G технологии за всички големи производители на смартфони, като даде пример с iPhone 12, чийто собственици в Европа печелят от телекомуникационните услуги на компанията му в Европа.

Дали за да спечели симпатии от Apple, или по друга причина, Женгфей също така определи iPhone 12 като "най-добрият смартфон в света".

От думите му става ясно, че компанията няма никакво намерение да продава бизнеса си с телефони, отричайки по-ранните твърдения за подобен ход.

Huawei и какви са прогнозите за бизнеса със смартфони на компанията през 2021 г.

Ще се задържи ли Huawei в челната петица през 2021 г.

Какви са прогнозите за китайския гигант

Това, което ни остава, е да изчакаме и да видим дали САЩ ще отвърне на смекчения тон и ще предприеме олекотяване или отменяне на настоящите рестрикции, които костваха на Huawei възможността да се установи като световен лидер в бранша.