В края на миналата година Huawei се раздели с дъщерната си марка Honor, след като последната започна да изпитва сериозни трудности при снабдяването с чипове вследствие от рестрикциите, наложени от САЩ.

Huawei, Honor и как продажбата на дъщерната компания заобикаля забраните на САЩ

Под напора на забраните Huawei ще се раздели с марката Honor

Honor вече няма да зависи от Huawei

Ходът на китайската компания не бе твърде голяма изненада, имайки предвид затруднените отношения с доставчиците на ключови компоненти за смартфони, и бе приет като опит за спасение на Honor.

Оказва се обаче, че, успоредно със сделката за Honor, Huawei е започнал и преговори за продажбата на емблематичните Mate и Р серии смартфони.

Снимка 486524

Източник: Huawei

Информацията идва от два неназовани източника, цитирани от Reuters, близки до компанията, които разкриват, че интересът към премиум сериите на Huawei идва от консорциум на инвеститори от Шанхай, който оперира с държавна подкрепа.

Според обявените данни преговорите са започнали още през септември, но компанията все още не е взела финално решение относно продажбата.

Възможно е изчакването да се дължи на скорошното встъпване на Джо Байдън като президент на САЩ и надеждата, че новата администрация ще олекоти санкциите, наложени от правителството на Доналд Тръмп.

Снимка 497226

Източник: iStock

Същевременно обаче Huawei излезе с официално становище, в което напълно отрича твърденията, обявени от Reuters, и ги определя като "необосновани".

Въпросният консорциум и властите в Шанхай също отричат да са запознати с динамиката около потенциалната продажба на P и Mate сериите и отказват да коментират разкритията на Reuters.

Huawei и какви са прогнозите за бизнеса със смартфони на компанията през 2021 г.

Ще се задържи ли Huawei в челната петица през 2021 г.

Какви са прогнозите за китайския гигант

Oт агенцията допълват, позовавайки се на източниците си, че Huawei ще запази сегашния си екип, ангажиран с дейностите на P и Mate, дори ако продажбата действително бъде осъществена.