Преди няколко години Huawei обеща, че през 2020 г. ще се превърне в най-големия производител на смартфони в света, задминавайки лидерите Samsung и Apple.

Huawei, Qualcomm и новият лиценз за търговия между двете компании

САЩ позволи на Qualcomm да търгува с Huawei

Какво означава това за Huawei

След налагането на тежки търговски рестрикции от страна на САЩ тази цел изглеждаше още по-трудно достижима, но е факт, че през втората четвърт на 2020 г. обещанието бе спазено, макар и за кратък период. 2021 г. обаче се очертава да бъде изключително предизвикателна за китайската компания.

Агенцията TrendForce предвижда, че продажбите на компанията ще спаднат с до 73.5%, като приблизително такъв ще бъде и спадът в пазарния дял на Huawei при 5G устройствата.

Снимка 502013

Източник: Huawei

През 2020 г. 30% от всички 5G смартфони по света бяха заслуга на Huawei, но през настоящата година делът може да се свие до едва 8%.

Голяма роля за драстичния спад ще изиграе и раздялата с марката Honor, която представляваше около 30% от общите продажби на Huawei.

Според TrendForce, китайският производител ще изпадне до седмото място в класацията на най-големите производители на телефони, а Honor ще се нареди на осмо място.

Снимка 504611

Източник: GettyImages

Петте водещи производители ще са респективно Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo и Vivo, a на шесто място ще се позиционира китайската марка Transsion, която е особено популярна в Африка.

Huawei и новият завод за телекомуникационно оборудване във Франция

Huawei строи завод във Франция, въпреки ограниченията

Инвестират се 200 милиона евро

В края на настоящата година 60% от всички 5G устройства ще са дело на китайски производител, а водещите шест имена ще отговарят за 80% от всички продажби на телефони.