Трудно е да кажем точно колко популярни са сгъваемите смартфони, имайки предвид ограничения брой устройства и твърде високите цени, които държат засега.

Сгъваемият Mate Xs на Huawei например струва 2700 долара, но бройките бяха бързо разпродадени, след като телефонът дебютира през март.

Това придава допълнителна тежест и символика към решението на Huawei да раздаде 10 000 от него съвсем безплатно в началото на този месец.

Снимка 499155

Източник: Huawei

Подаръците на стойност 27 милиона долара са адресирани до служителите на компанията Tencent и по-специално онези, които се грижат за разработката на ново съдържание.

Припомняме, че Tencent е китайски технологичен конгломерат, който се слави като най-голямата компания за игри в света.

Това е и компанията, създала приложението WeChat, което се превърна в още една ябълка на раздора между Китай и САЩ. Тя държи и около 40% от акциите в Epic Games - американската компания, сътворила хитовата играта Fortnite. 

От какво точно е продиктувана щедростта на Huawei към Tencent е мътен въпрос, но от Giznova разкриват, че жестът е направил впечатление в Китай - най-големият пазар за смартфони на Huawei.

Снимка 490151

Източник: iStock

Официалното становище е, че подаръкът съвпада с честването на втората годишнина на съответния клон на Tencent, но, както можем да предположим, не всички служители са запазили подарения им Mate Xs.

Huawei, HarmonyOS и с каква операционна система ще са смартфоните на компанията от 2021 г.

Телефоните на Huawei идват с нов OS от догодина

Бизнесът продължава

Голяма част от тях са пуснали телефоните за продажба в интернет, което пък е довело до над двойно повишение в цената на употребяваните Mate Xs телефони в Китай.