От десетилетия насам двете водещи позиции при най-популярните компютърни операционни системи се споделят между Windows на Мicrosoft и macOS на Apple.

Apple MacBook Pro и как дизайнът на лаптопа ще заприлича на този на iPhone

Ще заприлича ли MacBook Pro на iPhone

Какви други промени можем да очакваме

Въпреки предимствата си, системата на Аpple трудно успяваше да се противопостави на доминацията на Мicrosoft, най-вече заради високата цена на компютрите, създадени от Стив Джобс, и ограничената им съвместимост с популярни приложения.

От няколко години на пазара обаче има още един важен играч в лицето на Google и системата Chrome OS, която излезе едва през 2011 г. с първите Chromebook лаптопи.

Снимка 519438

Източник: GettyImages

В рамките на само едно десетилетие операционната система на Google, изненадващо или не, успява да избута Apple и macОS от втората позиция и през 2020 г. са е превърнала във вторият най-популярен избор в световен план, сочат данни на IDC.

Към днешна дата Chrome OS захранва 10.8% от всички компютри по света, а ръстът се дължи най-вече на пандемията и по-специално на дигиталното образование, което се стана факт за милиони ученици на планетата.

По-евтините лаптопи с ChromeOS не се нуждаят от скъп хардуер и високи спецификации и съответно са били най-предпочитаният избор сред родителите и образователните институции по света, сочат данните.

Снимка 519439

Източник: GettyImages

Уеб-базираната операционна система на Google е съвместима с по-голям набор от устройства и марки, което я прави много по-конкурентна и достъпна от macOS.

Все пак пазарният дял на macOS, която съществува от 1984 г. насам, е продължил да расте и се е увеличил от 6.7% нa 7.5%, казват от IDC.

Galaxy Chromebook - новият коз на Samsung

Samsung Galaxy Chromebook - много повече от лаптоп

Стил, производителност и удобство

Windows обаче продължава да бъде недостижимият лидер и към момента захранва цели 80.5% от всички компютри по света.