Хромбукът все още е по-скоро непознат по нашите географски ширини. Разликата между него и другите преносими джаджи, като лаптопи и таблети, е операционната система. Тя е подобна на Linux, казва се Chrome OS и голяма част от операциите се извършват през браузъра на Google.

От години редица производители, сред които Accer, Lenovo, Google Pixel, се опитват да наложат тези устройства на пазара. Samsung отново се включва в надпреварата с новия си Galaxy Chromebook. И той определено заслужава нашето внимание. А дори все още да не сме готови да преминем на Chrome OS, той ще се опита да промени мнението ни.

Започваме с цената му, която е 999 долара. Ето и какво получаваме за нея.

Снимка 475026

Източник: Twitter / Chrome Unboxed

Galaxy Chromebook може да се използва и като лаптоп, и като таблет, благодарение на дисплея, който се върти на приблизително 360°. Той е 4K AMOLED тъчскрийн, по който лесно можем да пишем и работим с включената писалка. Рамката е много тънка, а дисплеят от 13.3 инча ни дава гледка от край до край.

Хромбукът на Galaxy е тънък едва 9.9 мм и тежи само килограм, но това не е за сметка на останалите параметри.

Снимка 475048

Източник: Samsung

Процесорът е Intel Core i5-10210U със скорост 1.6 GHz. Предлага и Turbo Boost, която увеличава скоростта до 4.2 GHz за максимална производителност. RAM паметта е 8GB, а вътрешното пространство за съхранение е 256GB, като може да се увеличи до 2TB с SD карта.

Снимка 475049

Източник: Samsung

От Samsung подчертават, че Chrome OS е лесна и интуитивна операционна система. Идва и с Google Assistant, който ни помага да вършим задачите си по-бързо. Имаме достъп и до Google Play Store, откъдето да сваляме всички любими приложения. 

Капацитетът на батерията е 47.9Wh. В зависимост от това за какво го използваме, Galaxy Chromebook може да издържи до 8 часа. Поддържа Wi-Fi 6 и Bluetooth, с който да свързваме часовник, слушалки или мишка.

Снимка 475047

Източник: Samsung

Една от екстрите на хромбука е системата Smart Lock, която позволява отключване с пръстов отпечатък. Много ни допада и това, че нашият смартфон с Android също може да действа като безжичен ключ.

Samsung Galaxy Note 20, какво знаем за модела и първите му изображения

Пръв поглед към Samsung Galaxy Note 20

Galaxy S20 на стероиди

Хромбукът се предлага в два цвята - Fiesta Red и Mercury Gray. От 6 април е наличен за продажба в сайта на Samsung.