През годините неколкократно са се появявали данни, че мобилните приложения на Facebook и Messenger изразходват твърде много батерията на смартфона. 

TikTok, Instagram, Facebook и как трите приложения следят всичко, което правим на смартфона си

Как TikTok, Instagram и Facebook следят всичко, което правим

Нови разкрития

Оказва се, че това не е просто спекулация или слух, а истински факт, който наскоро бе разгледан и от The New York Post. 

Бивш служител на Meta на име Джордж Хейуърд e дал интервю за американското издание, в което разкрива, че приложенията действително могат да източат батерията на смартфона при това съвсем преднамерено. 

Снимка 604334

Източник: iStock

По думите на Хейуърд Facebook и Messenger непрестанно тестват нови функционалности без изричното знание на потребителите, а това води до консумиране на много повече енергия от двете приложения. 

Практиката дори си има име - нарича се “негативно тестване”, а Хейуърд е бил в екипите, които са били отговорни за нейното провеждане. 

Чрез нея платформите могат например да изпробват нови начини за зареждане на данни или показване на изображения, споделя бившият служител. 

Снимка 562153

Източник: iStock

Отказът на Хейуърд да участва в подобно нещо се оказва причината за неговата раздяла с Meta, тъй като негодуванието не било прието добре от мениджмънта. 

Марк Зукърбърг и изненадващите ММА тренировки на създателя на Facebook

Изненадващите бойни умения на Марк Зукърбърг

Никой не очакваше това от милиардера

Според американеца практиката на негативно тестване е напълно нелегална и дори може да се окаже опасна за хора, поставени в рискови ситуации, които ненадейно могат да се окажат без батерия в критичен момент.