От години за повечето от нас е ясно, че приложенията в телефона ни събират всевъзможни данни за поведението ни онлайн, но не всички методи са напълно ясни за обикновения потребител. 

Пътуванията, бордните карти, социалните мрежи и как да опазим личните си данни

Защо е опасно да показваме бордната си карта в социалните мрежи

И до какво може да доведе това

Наскоро The Verge разказа за софтуерен инженер на име Феликс Краус и уебсайта му www.InAppBrowser.com, чрез който Краус е успял да открие някои доста съмнителни парчета код в приложения като TikTok, Instagram и Facebook. 

Според Краус тези приложения имат способността да засичат и разчитат всичко, което въвеждаме през дигиталните клавиатури на всяко приложение, и да записват какви линкове отваряме. 

Снимка 584882

Източник: iStock

Това включва и поведението ни и линковете, върху които кликваме, когато отворим трети сайт през някое от тези приложения. 

Така освен съдържанието на съобщенията ни приложенията биха могли съвсем тихомълком да запишат детайлите от кредитната ни карта, адреса ни и паролата ни например. 

Според самия Краус разкритията му не са свидетелство, че подобно шпиониране действително се случва, а просто, че има възможност да се случва. 

Снимка 584883

Източник: iStock

И Meta, и TikTok не пропуснаха да коментират работата на Краус, като побързаха да обяснят, че не се извършва никакво нерегламентирано събиране на данни извън това, необходимо за показването на по-акуратни реклами. 

От Meta дори заявяват, че съвсем преднамерено са създали кода си такъв, какъвто е, в името на това да показват най-правилните за всеки потребител реклами. 

Apple, Facebook и какви данни събира социалната мрежа за нас

Apple разкри какви данни събира Facebook за нас

Apple сериозно компрометира Facebook

От TikTok пък обясняват, че въпросният код в приложението служи за отстраняване на бъгове и следене на работата на самия софтуер.