Миналата година Apple представи първите си компютри с фирмените Apple Silicon М1 чипове и заяви, че в периода до 2022 г. ще елиминира напълно зависимостта си от Intel.

Новите чипове осезаемо подобриха производителността на лаптопите и настолните iMac и Mac Мini модели, но въпросът, който най-силно ни вълнува към днешна дата, е кога ще видим компютри с второ поколение Apple Silicon.

Данни на Nikkei от тази седмица разкриват, че производството на т.нар. М2 чипове вече е в ход и е поверено на тайванския производител на компоненти Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Снимка 528922

Източник: Apple

Както и първата генерация, второто поколение Apple Silicon ще комбинира CPU, GPU и невронни мрежи в самостоятелен чип, базиран на последните пет-нанометрови технологии (N5P) на TSMC.

За производството на М2 ще са нужни поне три месеца, казват от Nikkei, което означава, че чиповете най-вероятно ще са готови през месец юли.

Очакванията са, че първите компютри, работещи с тях, ще се появят през втората или третата четвърт на годината.

Снимка 504811

Източник: Apple

Това най-вероятно ще са два нови модела MacBook Pro с 14 и 16-инчови екрани.

Apple iMac и всичко за новия модел с М1 чип

С какво ще ни изненада новият iMac

И на кой друг продукт на Apple прилича

Всичко това означава, че в следващите месеци ще можем все по-често да намираме миналогодишните Pro и Air лаптопи с намалени цени не само в международните онлайн магазини, но и в българските аутлети.