Цели 28% от семействата признават, че нежната половина от двойката изкарва прехраната в къщата. Това е добре, но действителността всъщност е малко по-различна.

Оказва се, че дори в тези двойки жените умишлено премълчават реалния размер на възнаграждението си, а мъжете, от своя страна, небрежно преувеличават своите доходи, за да подчертаят доминантната си позиция.

Животинското сякаш не иска да излезе от нас, колкото и да го гоним.

Все още не се приема за нормално жената да издържа семейството и дори попадналите в такива ситуации сякаш предпочитат да ги прикрият.

Според проучвания на Pew Research Center от 2017 г., 71% от анкетираните са на мнение, че мъжете трябва да печелят повече, за да бъде едно семейство стабилно, докато едва 32% мислят така по отношение на жените.

Същото проучване сочи, че думи като "лидерство", "амбициозност" и "могъщество" се възприемат като негативни, когато се използват за описание на жени.

Друго изследване с подобна тематика сочи, че подобни стереотипи имат съществено влияние върху начина, по който жените изграждат представите за себе си и за бъдещия си професионален успех.

Очакванията на средностатистическата жена за това дали ще се превърне в източник на основни доходи в домакинството зависят от това каква роля според нея ще иска да изпълнява в двойката бъдещият й съпруг.

Не сме си и помисляли, че семейството е проста работа, но все пак ще е по-добре да не го товарим с прекалено много джендър стереотипи, а заедно и ежедневно да градим хармонията в него.