Науката е установила, че "бавните" животни живеят много по-дълго, отколкото останалите. С дълъг живот природата е надарила например бавните влечуги, които не правят нищо друго освен продължително да се излежават на слънце и бавно да преработват храната, пише здраве.bg.

Оказва се, че понякога мързелът е полезен - жизнената енергия на всеки организъм е крайна величина (в известни рамки).

Още през 1908 г. немският физиолог Макс Рубнер, изследвал повече от 900 вида птици, открил следния интересен факт: колкото по-бавна е обмяната на веществата, толкова по-бавно настъпва стареенето.

Инге Хофман, автор на книгата "Мързелът - залог за дълъг живот", сравнява човека с колата. Автомобилът, изминал 1 000 000 км по хубав път, може да се запази много по-добре отколкото този, който се е движил само 20 000 км, но през дупките.
Според Хофман, същото се отнася и за човека - той трябва да се движи правилно, за да не се изтощава твърде бързо неговата жизнена "батерия".

От момента на нашето зачатие в организма ни започва да тиктака своеобразен часовник. Той спира само когато батерията напълно се е изтощила, т.е. нейният запас напълно се е преобразувал в извършена работа. Разбира се, възможни изключения от правилата са нещастен случай или тежка болест.

При това скоростта на обмяната на веществата е строго индивидуална и зависи основно от няколко фактора:

  • от гените, които определят изходните данни на всеки и които влияят на скоростта на жизнените процеси в тялото;
  • от начинът на живот, т.е. темпото, в което живее човек с неговите зададени параметри;
  • здравословното състояние - например заболяването на щитовидната жлеза (хипертиреозата) ускорява обмяната на веществата.


Как да "мързелуваме" правилно?

Правило №1: "елитно гориво"

Във вашия хладилник трябва да има продукти, които способстват за пълноценното ви хранене: пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти, риба, крехко месо. Организмът трябва да получава всички необходими вещества и да не губи излишна енергия за освобождаването си от токсините.

Избягвайте наднормените килограми, но бъдете търпими към тялото си. Обръщайте внимание на вкуса и аромата: вашите усещания ще ви подскажат много точно кое е необходимо и кое е вредно, т.е. какво иска и какво не организмът ви.

Правило №2: правилно движение

Движете са повече, занимавайте се със спорт, но без да стигате до крайности. Спортът трябва да ви доставя удоволствие, а не да води до напрежение в тялото. В разумни граници той помага за правилната работа на организма: забавя сърдечния ритъм, намалява нуждата от кислород на сърдечния мускул, подобрява общия енергиен баланс. Белите дробове също се снабдяват с толкова кислород, колкото им е нужен, т.е. работят по-икономично, но все пак пълноценно.

С най-благоприятно съотношение между ползата за здравето и потреблението на енергия са бадминтонът, фехтовката, плуването, ездата, карането на колело.

Правило №3: хармония в хормоните

Хормоните управляват голяма част от клетките в нашето тяло. Те са отговорни за растежа и развитието (хормон на растежа), за скоростта на обмяната на веществата (хормони на щитовидната жлеза), за правилните биоритми (мелатонина), за желанието за любов (окситоцина), за изхвърлянето на енергията при стрес (адреналина) и др.

Ако хормоналната, нервната и имунната система са в равновесие, жизнената "батерия" няма да се изтощава прекалено бързо. Консултациите с ендокринолог са задължителни с напредване на възрастта. Все по-популярни днес са заместителната хормонална терапия и използването на различни биологично активни добавки, които спомагат за по-доброто и икономично функциониране на организма.

Правило №4: здрава кожа

Всеки процес в организма се извършва определен брой пъти. Това се отнася и за делението на кожата. Деленето и обновяването на клетките се ускоряват от загара, пилинговите процедури, козметиката с алфахидрокиселини. След тях кожата наистина изглежда копринена, млада и свежа, но за тази красотата организмът ще плати истинската цена по-късно: поради изкуственото стимулиране на процесите, по този начин кожата всъщност старее по-бързо.

Правило №5: реалистични цели

Главното правило от гледна точка на психиката е: поставяйте си реалистични цели. Този, който се стреми към нещо "без спирачки", бързо ще се почувства изтощен и опустошен. Дайте си сметка дали не живеете свръх своя жизнен потенциал. От това колко осъществими са поставените цели всъщност зависи благополучието ви.


Да надхитрим стареенето!

Да, разбира се, че това не е възможно, т.е. крайният резултат ще е относително един и същ, но в случая важното е не накъде води пътят, а колко е дълъг.

Много може да се научи от животните.

Котка: Редовно си почивайте. Стремете се към целите си с възможно най-малки загуби на енергия.

Крокодил: Позволявайте си да безделничите, когато е възможно. Например - лежете и се наслаждавайте на слънцето. Мобилизирайте силите си само когато нещо трябва да се свърши, но пък тогава давайте всичко от себе си.

Пчела: Делегирайте част от задачите на други, като позволявате и на тях да работят за себе си.

Маймуна: Занимавайте се със спорт. Но правете това с удоволствие, без да се напрягате.

Риба: И в напреднала възраст може да водите пълноценен живот. Но не се опитвайте да постигате рекорди - живеете за себе си, а не заради общественото признание.

Змия: Пълзете "по" живота с минимални загуби на енергия.

Костенурка: Не бързайте. Позволявайте си да вършите нещата по-бавно и без да се ядосвате.

здраве.bg

Видео: Как да бъдем мързеливи в офиса без да ни хванат

Видео: Как да бъдем мързеливи вкъщи без да ни хванат