Често ние слагаме знак за равенство между здравето и красотата. Но има и нездравословна красота. Съвременните стандарти за женска хубост далеч не са гаранция за доброто здраве на тези, които са решили да ги последват.
Нека да разгледаме отделните части на женското тяло и да видим къде се разминават критериите за здраве и красота.

Един от главните критерии на женската красота са гърдите, които задължително трябва да бъдат еластични. Но прекомерната еластичност на гърдите обикновено свидетелства за хормонални нарушения и склонност към развитието на мастопатия.

От гледна точка на здравето, гърдите трябва да бъдат достатъчно меки, а при големи размери или след раждането на първото дете - леко виснали.

Големият размер на гърдите е малко свързан с здравето и по-скоро зависи от генетичните особености на жената. За никого не са тайна и проблемите, които имат притежателките на огромните бюстове: нарушения в стойката на тялото, умора на гръбначния стълб, трудности в спортните занимания. Оказва се, че да съчетае големия бюст и здравето жената може само в този случай, когато тя още от детството си е свикнала с физическите натоварвания и нейният гръбначен стълб се е формирал в достатъчно здрав мускулен корсет.

Друг показател за женска красота са краката. Дългите крака при жената наистина са свидетелство за това, че тя е расла добре, при благоприятни условия на хранене и външна среда. Затова дължината на краката е знак за добро здраве. Но без фанатизъм: ако краката превишават 40% от ръста, може да става дума за нарушения в организма.

Жените постоянно се оплакват, че имат излишна мазнини по тялото си. За никого не е тайна, че прекалената слабост се отразява крайно отрицателно на здравето. Мастната тъкан не е само запас от питателни вещества за "черни дни", но и "склад" на мастноразтворими витамини, а също така силен "хормонален преобразовател".

В мастната тъкан се синтезират естрогените, които отговарят за репродуктивните функции на жената, а също така за нейното емоционално състояние и продължителността на живот. Затова известно количество мастна тъкан (разбира се не твърде голямо) е абсолютно необходимо за поддържането на здравето. Леко пълните хора например живеят по-дълго от своите по-дебели връстници.

Тънката талия е вече остарял критерий за красота. Заедно с нея остаря и корсетът. Той добре поддържа гръбначния стълб, а от естетична гледна точка подчертава бедрата и гърдите. Но неговото стягане се отразява пагубно на кръвоснабдяването на всички вътрешни органи и води до редица различни нарушения: от болезнено храносмилане до мигрени и безплодие. Днес корсетите отново правят опит да дойдат на мода, но повечето лекари едновременно възкликнат: "за голямо съжаление".

Много жени смятат за красиви тънките ръце. Слабата ръка е малко свързана със здравословното състояние, но обикновено тя е съпроводена с обща слабост на раменете и хлътнала гръдна клетка. А това вече е знак за неправилна стойка, а също така за недостатъчен обем на белите дробове и диспропорция на фигурата като цяло. При тези случаи често се наблюдава изпъкване на корема над гръдната клетки, което се поправя не с коремни преси или диета, а с упражнения за разширяване на гръдната клетка и укрепване на раменете.

По този начин, красивата, в съвременното разбиране на думата, жена често има редица здравословни проблеми, които може да избегне, ако леко отстъпи от собствените си критерии за красота.

 

тя.bg