Ако се стремим към здравословно хранене и се опитваме да се освободим от излишните калории, едно от елементарните и основни правила, които трябва да спазваме е, че всеки продукт трябва да се употребява в подходящото време.

8.00 - 10.00 часа
За първото хранене от деня особено са подходящи макаронените изделия или овесените ядки. Тези продукти съдържат сложни въглехидрати и затова не са подходящи за вечеря или за похапване между две хранения. През първата половина от деня могат да се ядат и плодове, както и продукти, съдържащи скорбяла - например различни видове крем. Ако не можете да се лишите от бисквитка или лъжичка мед, то задоволявайте своите потребности от тях през първата половина от деня. Всичко, което съдържа прости въглехидрати - захар, мед, бонбони, пасти, трябва да бъде изядено до 15 часа.

11.00 -12.00 часа
Подходящи за лека закуска през това време са плодовете: сливи, киви, ябълки, круши, но не изяждайте повече от 2 плода. Специалистите ги препоръчват и на тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Ако обаче се стремите да намалите теглото си, плодовете трябва да влизат само в основното ви хранене.

12.00 - 15.30 часа

Обедът може да се състои от различни продукти, съдържащи скорбяла, белтъчини, мляко и зеленчуци. Но само в случай, че не обядвате след 15-16 часа. Ако искате да отслабнете, в средата на деня е по-добре да консумирате зеленчуци като моркови, цвекло, тиквички. По време на основните хранения мазнините не са забранени. Достатъчна е обаче 1 с.л. растителна мазнина - тя съдържа достатъчно количество полиненаситени мазнини. За поддържане на формата не се забранява и употребата на 1 лъжичка сметана или масло, но след това задължително трябва да се изяде една зеленчукова салата, най-добре от моркови.

16.00 - 17.00
За похапване през втората половина на деня са подходящи млякото, месото, изварата, яйцата и кашкавалът. В този период идва времето и на парче пилешки гърди или сандвич с кашкавал. Когато става въпрос за мляко, то трябва да се приема без захар. Ако се храните разделно и правите повече от 2 допълнителни закуски пред деня, трябва да се придържате към следните правила за хранене: през първите три приема на храна - продукти, богати на скорбяла и плодове, а след 16 часа - само белтъчини, мляко или зеленчуци.

18.00 - 21.00 часа

За вечеря са подходящи такива меса като телешкото, говеждото, пилешкото, пуешкото или заешкото. Те съдържат малко мазнини, т.е. няма да повишат теглото. Най-добре е да избираме такъв вид месо, при чието приготвяне мазнините ще се стопят. Най-добрата гарнитура за него са зеленчуците: краставици, домати, чушки, марули.
Това е и най-подходящото време за изпиването на малко вино или друг алкохол, макар и с ясното съзнание, че организмът ще се заеме първо с неговото преработване и ще "остави настрана" белтъчините и мазнините.

dieti.info