Потребителите на социалната мрежа Facebook развиват зависимост към добавянето на все повече и повече приятели към групата си, което ги кара да се чувстват по-популярни и успели, твърди Дейвид Смолууд, експерт по зависимости в клиниката Priory в Лондон, цитиран от Telegraph.co.uk.

Неговите твърдения са в разрез с убеждението на потребителите, че Facebook предлага възможности за поддържане на връзката с приятели и познати.

Според психологът, жените са по-чувствителни към новото "пристрастяване към приятелството", което води до притеснение и несигурност.

Миналата година медийният регулатор Ofcom разкри за първи път, че жените на възраст между 25 и 49 години прекарват повече време в интернет, отколкото мъжете.

Твърди се още, че "Феминизацията на мрежата" е задвижена именно от социалните мрежи.

Facebook има почти 60 млн. потребители, като всяка седмица се регистрират още по 2 млн.

Смолууд смята, че поне 10 процента от населението на света, е склонно към "пристрастяване към приятелството" и че сайтът не е подходящ за хора, които се възстановяват от зависимости към наркотиците, алкохола или пазаруването.

"Проблемът с Facebook идва оттам, че в сайта всичко се свежда до малки постижения, а това е пристрастяващо", допълва психологът.

"Виждам пациенти, които са във Facebook, и моят съвет е "Разкарайте се оттам!"

Проучвания показват, че в някои страни подобни сайтове могат да бъдат заместител на семейния живот.

Въпреки притесненията на Смолууд обаче, според друго изследване, социалните мрежи помагат, като предотвратяват социалната изолация, водеща до умствени заболявания.