Приапизъм може да връхлети всеки мъж на всякаква възраст. Това е състояние, в което пенисът е в ерекция, но тя не е свързана с полова възбуда.

Освен това е постоянна и болезнена, не завършва с еякулация и не дава полово удовлетворение на мъжа. Добре да се знае, че приапизмът е сериозно състояние, на което трябва да се обърне подобаващо внимание. 

Съществуват два вида приапизъм в зависимост от причината – единият се нарича идиопатичен, а другият – вторичен:

За идиопатичния причините все още не са известни. При този вид приапизъм болката е сравнително по-малка, рисковете, които се крият зад това състояние, също са по-малки.

При идиопатичния приапизъм има повишено артериално налягане и кръвоток, наблюдават се и неврологични нарушения.

Вторичният приапизъм се случва вследствие на някакви други обстоятелства или заради заболяване. Той може да се появи след употреба на медикаменти, при травма или високо кръвно налягане. Известни са случаи на вторичен приапизъм и при интензивен полов акт, простатит, кръвни заболявания.

В зависимост от протичането на приапизма съществува хроничен, който се среща най-вече при хронични възпалителни заболявания на простатната жлеза и задната уретра.

Той се характеризира с краткотрайни ерекции, които се случват често, обикновено през нощта. В самото начало са по-слаби, но с времето стават продължителни. Ако не се лекува, този вид приапизъм би могъл да доведе до пълна импотентност.

Другият приапизъм е остър и настъпва след дефекация, полов акт или след уриниране. След като започне ерекцията се появяват и неприятни болки в пениса. Половият член се изкривява към корема и се появява оток.

Обикновено уринирането е нормално, но понякога е затруднено заради болките. Този вид приапизъм би могъл да продължи от няколко часа до 20 дена.

Ако не се вземат мерки от специалисти, е възможно да възникнат трайни увреждания - тромбоза, увреждане на кръвоносните съдове, дори до импотентност.