По време на конференция във Вашингтон, един от първите хора, стъпили на Луната, Бъз Олдрин, заяви, че колонизирането на Марс е единственият ни шанс за спасение на човешкия вид.

Според екс-космонавта NASA и компаниите от ранга на SpaceX и Blue Origin трябва да спрат да залагат на безпилотни мисии към космоса и да започнат да изпращат групи хора към червената планета.

Как ще изглежда SpaceX база на Марс

Как ще изглежда SpaceX база на Марс

Плановете на Мъск за следващите няколко години

Олдрин смята, че изпращането на роботи към Марс е безпредметно и е време "ходещи, дишащи, живи хора" да започнат да обхождат Марс.

За момента NASA планира да изпрати хора на Марс чак през 2033 г., като плановете на космическата агенция са доста неясни и често променящи се, отбелязва Олдрин.

SpaceX възнамерява да изпрати собствен екип и да създаде първата база на Марс през 2028 г., но според Олдрин подобни мисии трябва да се осъществят възможно най-скоро.

Според думите на космонавта, усилията на всички ориентирани към космоса инициативи трябва да бъдат обединени, тъй като става въпрос за кауза, засягаща цялото човечество, а не отделни компании или държави.

Колко ще струват билетите на Мъск до Марс

Колко ще струват билетите на Мъск до Марс

И колко далече от реалността е милиардерът