Сукулентите са едно от най-добрите решения, които можем да вземем, по отношение на декорирането и озеленяването у дома.

Тези месести растения внасят много хармония и уют във всеки дом, лесни за гледане и в същото време носят доста интересни ползи за здравето, на които други стайни растения не са способни.

Въздухът става по-добър

Всички знаем, че растенията отделят кислород и влага, но малцина знаят, че обикновените домашни цветя започват да отделят въглероден диоксид нощем.

Снимка 375947

Източник: iStock

Сукулентите, от друга страна, го правят денонощно, а така поддържат и въздуха свеж. Добра идея е да имаме няколко от тях и в спалнята, особено ако държим прозорците затворени.

Истински филтър 

Проучване на NASA сочи, че сукулентите могат да премахнат до 87% от токсичните химикали във въздуха у дома. Те са особено подходящ избор за домашни растения, ако използваме бои или други отделящи газове продукти, както и ако сме пушачи.

Размножаването им е лесно

Експертите смятат, че е най-добре да обособим различни места вкъщи, където да държим растенията си, за да създаваме зони с повишен кислород.

Снимка 375945

Източник: iStock

Ако искаме да създадем няколко такива обаче, ще трябва да се изръсим с много пари.

Едни от най-приятните качества на сукулентите са именно лесното им размножаване и способността им да виреят заедно, насадени нагъсто.

Подобряват паметта ни

Снимка 375944

Източник: iStock

Учени от университета в Мичиган, САЩ, твърдят, че сукулентите са способни да подобрят паметта ни с до 20%. Това е и причината тези растения често да намират място на работното ни бюро, в офиса или в библиотеки.