Днешните деца се научават да ползват смартфон, преди да са проговорили и проходили. А неограничените възможности на технологичните устройства често - нека си го признаем и кажем - се използват като улеснение и спасителен пояс от родителите.

И така се оказва, че хлапетата израстват, "отгледани" от телефона, таблета и лаптопа...

Докато някои смятат, че това само може да ги направи по-умни и един ден да се превърнат в компютърни гении, други предпочитат да обърнат внимание на рисковете и тяхното редуциране.

Неправилно ли възпитаваме децата си

Неправилно ли възпитаваме децата си

Съвети за възпитанието на децата от традиционните общества

Както във всеки друг аспект от възпитанието на децата, и при използването на мобилни устройства, таблети и други подобни трябва да има конкретни правила. Да сме добри родители не е равнозначно на това да позволяваме всичко, а да искаме най-доброто.

След като родители като Бил Гейтс и покойният Стив Джобс бяха заявили, че не позволяват на децата си да ползват телефони и таблети, то май е време всеки да се замисли за допустимите граници на това така любимо на хлапетата занимание.

Снимка 350187

Източник: iStock

Основният проблем, посочен от Business Insider, е, че зависимостта към електронните устройства е не по-малко сериозно заболяване от алкохолната или хероиновата, но често бива подценявана. А в повечето случаи прекомерната употреба на смартфона е съпътствана с депресивни или други подобни състояния, които не трябва да бъдат пренебрегвани.

Като част от The Early Learning Project на Университета Джорджтаун са проведени редица тестове за влиянието на различните дигитални устройства върху мозъка на децата. В резултат на тях са изведени няколко основни извода и правила, които е добре да имаме предвид като родители.

Снимка 350202

Източник: iStock

Децата между две и пет години трябва да прекарват не повече от един час на ден пред екраните, и то ако се занимават с образователни програми. Поне час преди времето за сън децата не бива да използват електронни устройства, защото това затруднява заспиването.

Важно е играта с телефона или таблета да бъде съчетана с комуникация очи в очи. Просто не трябва да оставяме детето само с устройството, а да бъдем до него и да го наставляваме или да коментираме случващото се на дисплея. Подобен баланс винаги трябва да има и между компютърните игри и тези навън, с други деца.

Снимка 350188

Източник: iStock

Самите ние никога не трябва да използваме мобилните си устройства по време на вечеря или в други случаи, в които сме с ролята на пример за подражание на децата си. Важно е и винаги да си задаваме въпроса какво ще научат децата от съдържанието, което приемат чрез устройствата.

Разбира се, трябва да разчитаме и на инстинкта си и да следим индивидуалното развитие на детето. Защото както негативи, употребата на дигитални устройства води и ползи след себе си. И те идват още при бебетата над шестмесечна възраст.

Снимка 350189

Източник: iStock

Гледането на детски, например, развива тяхната възможност да се фокусират и да следят движещи предмети. Но не трябва да забравяме, че нищо не може да замени вниманието, което след длъжни да отделяме на децата си като родители.