Най-добрите съвети се получават от професионалистите. И това го знае всяко хлапе. Още по-добре обаче е човек да попадне на истински любител, който подхожда към своята страст професионално, какъвто точно е Петър Симеонов.

От девет до шест той работи в сферата на дигиталния маркетинг, през останалото време пак доста често е онлайн, защото именно той е човекът зад образователния сайт whisky.bg. Разбира се, уискито е негово хоби и Петър подхожда към него именно като към нещо приятно.

Може да говори с часове за културата на това питие, съпътстващите го специфични практики, аксесоари и, разбира се, историята - на марки, на дестилерии, на хората, занимаващи се с процеса на производството.

Ето затова е и сайтът му. Разбира се, и за да събере на едно място селекция от най-добрите в занаята.

Точно преди началото на най-голямото изложение на уиски в Централна и Източна Европа, Петър е един от най-подходящите хора, до когото да се допита човек какво и защо да търси на събитието този уикенд.

Интересното е, че Уиски фест София е и неговата причина да се захване да се занимава с тази напитка. Пак заради него започва и връзката му със сегашната му приятелка. Защото, както казва Петър, "уискито в никакъв случай не е напитка само за мъже".

Снимка 319821

Източник: iStock

Защо един запален почитател на уискито трябва да отиде на Уиски фест София 2017? Има ли нещо специално тази година?
Всяка година организаторите разширяват както броя на уискитата (тази година се очаква да са над 400 от цял свят), така и различните допълнителни екстри - лектори от чужбина, зала с над 60 коняка и рома, гурме храна и нейното съчетаване с питиетата, и мастър класове, в които да пробвате неща извън програмата.

Аз лично препоръчвам именно един от тях, като нещо наистина рядко възможно за българския уиски фен. Това е съботният мастър клас на Gordon & MacPhail - най-старата независима бутилираща компания в света, създадена през 1895 г.

Идеята на мастър класа е се представи пътешествие назад във времето през Шотландската индустрия и да обхване всяко едно от последните пет десетилетия. Най-старото уиски, което ще може да се пробва е на 54 години - Glen Grant 1961-2015, дестилирано през една от златните епохи на уискито в следвоенно време.

Всеки един уиски ентусиаст - рано или късно, трябва да опита истински зряло уиски на над 50 години. Освен него, хората ще могат да се пробват и Glenlivet 1974, Longmorn 1983, Benrinnes 1998, Aultmore 2005, и това пътешествие само на цената от 150 лева. Наистина рядка възможност.

Петър заедно с приятелката си в дестилерията на Telling Whiskey

Източник: Личен архив

Петър заедно с приятелката си в дестилерията на Telling Whiskey

Кой друг от майсторските класове бихте препоръчали?
Любопитни са тези с чужди лектори от дестилериите - The Dalmore Vintages Deconstructed, Altmore vs Craigellachie, Kavalan - Alien From The Far East, The Iconinc Blends of Johnnie Walker и The Macallan: The Journey of Macallan Cask. Всички лектори са изключително интересни и с неповторимото британско чувство за хумор.

А ако човек е по-скоро любопитен, отколкото фен?
Фестът е добра възможност и просто да се докоснеш до уиски културата, да си поприказваш с експертите, да ти разкажат някоя история около марките, дестилериите, изборът на имената на различните релийзи, семействата, които управляват някои дестилерии над 100 години. Да разбереш основните разлики между уискитата от различните региони, да пробваш някои по-екзотични като тези от Япония, Тайланд или Индия.

Може ли човек да допусне грешка при покупка на уиски?
Не бих казал. Има обаче някои заблуди. Най-сериозната е, че колкото повече години е отлежавало уискито, толкова е по-добро. Това изобщо не е задължително, защото е субективно.

Комбинациите на вкусовете и ароматите са безброй, а кое е по-добро - зависи от предпочитанията на консуматора. Етикетите и описанията на самите бутилки или в ревютата са само отправни точки. Как е уискито на аромат, вкус и послевкус най-добре ще определите сами.

Един уиски фест добро място ли е за покупка на уиски и защо?
Добро е, защото на момента може да купиш продукт, който си пробвал и те е впечатлил. Има и специални отстъпки. Ясно е, разбира се, че няма как да купиш всички уискита, които те впечатлят. Но тези, които сте оставили за по-късно, може да закупите след това във времето - например онлайн.

Снимка 319822

Източник: iStock

Има ли нещо, което специално вие очаквате с нетърпение на тази година?
Gordon & MacPhail заедно с тяхната тепърва влизаща в България дестилерия - Benromach.

Може да пробвате интересните занаятчийски бърбъни на чикагската дестилерия Ковал. Малката независима островна дестилерия Килхоман, която влиза с цели пет представителя от портфолиото си.

Ирландската Тийлинг, в която съм бил и намирам за един от най-сериозните представители на ирландското уиски, въпреки сравнително кратката си история.

Дестилерията от едноименния остров Джура ще представи някои нови неща от портфолиото си.

Минете и през щанда на нашумелите тайванци Кавалан - много интересни млади уискита, отлежавали в разнообразни бъчви.

Препоръчвам да пробвате по-непопулярните неща като уелското уиски - Penderyn, и едно от най-продаваните в света - индийското Amrut.

В никакъв случай не пропускайте залата с ромовете и коняците. Ще разберете какво означават сигнатурите VS, VSOP и XO и ще пробвате малко познатия арманяк, който всъщност е по-стар от коняка и в никакъв случай не е с по-лоши качества.