Прехласваме се от градини и балкони с изрядно подредена и добре поддържана растителност. Фенове сме на цветята, но не и на грижите, които трябва да се полагат за тях.

Добрата новина е, че не само кактусите са подходящи за нас. Има и други видове стайни растения, които ще трябва доста да се потрудим, за да уморим. А ако искаме просто да си живеят, няма да ни коства нищо.

Дървото на парите

Зеленото растение от семейството на боабабите и е познато и като пахира. Отличава се с преплетени стъбла и листа, които приличат на банкноти. На голяма почит е сред последователите на фън-шуй.

Снимка 332385

Източник: iStock

Те смятат, че всеки трябва да има в дома си по едно дърво на парите, за да си гарантира благоденствие и просперитет.

Важна подробност е, че стъблата не бива да се мокрят, а листата се освежават с пулверизатор, за да растат по-бързо. Това растение обича да е на топло.

Орхидея

Има два варианта - или харесваме това цвете, или не. На мнозина не се нрави фактът, че цветчетата опадат в един момент и остават две или три пръчки. Но пък за грижите, които изисква, това растение си е супер.

Снимка 332388

Източник: iStock

Необходима ни е само специална саксия за орхидея. В чинийката й слагаме по малко вода веднъж на една-две седмици, за да се напоят корените. Другият вариант е да облеем растението. Но не трябва да има чест досег до вода, за да не загние.

Сансевиера

Известно още като "змийско растение" или "езикът на свекървата", то е подходящо дори за хора, които много пътуват и рядко се застояват у дома. Единственото, което иска от нас, е да не го поливаме много често.

Снимка 332389

Източник: iStock

Смята се, че това растение носи щастие в дома. Освен това абсорбира токсините от въздуха. Заради тази своя способност, сансевиерата спада към слабо отровните растения. Добре е да се държи на недостъпно за деца и домашни любимци място.

Алое

Растението е познато от векове като лечебно. Постоянно чуваме нови и нови рецепти с негово участие за всевъзможни болежки. Затова е добра идея да имаме под ръка.

Снимка 332387

Източник: iStock

Алоето не изисква специални грижи. Само трябва да бъде на топло и да се полива веднъж на 10-14 дни. А когато листата станат дебели, можем да ги отрежем и да използваме течността от тях за направата на домашни лекове.

Фикус

Това традиционно за много български домове растение също е подходящ избор. Важно е да можем да му осигурим достатъчно пространство. Не трябва да се полива много често и не трябва да стои на директна слънчева светлина.

Снимка 332390

Източник: iStock

Палма

За по-екзотична зеленина у дома може да се спрем на някой от многото видове палми, които се предлагат на пазара. Това растение има нужда от много светлина, но не и на преки слънчеви лъчи през целия ден.

Някои видове виреят по-добре на по-ниски температури, а други си искат около 20 градуса и повече. Палмата е малко по-ангажираща по отношение на поливането, защото почвата трябва да е винаги влажна. Листата също се мокрят.

Снимка 332391

Източник: iStock

Но което и стайно растение да се спрем, ползите за настроението и климата в дома ни са гарантирани. А и често без едно може, но само с едно - трудно!