Прането е част от неизбежните домакински задължения, които често се превръщат в истинска досада. Сортиране, използване на правилните перилни препарати, премахване на всевъзможни петна. Битовата химия доста е напреднала във всяко едно отношение, но е добре да знаем и някои малки трикове, които значително ще улеснят прането.

Сортиране

Всичко започва от коша за пране. Ако имаме само един, значи имаме проблем. Трябват ни три - за бяло, за черно и за цветно пране. Така ще спестим ценно време, а и ще ни бъде по-прегледно каква пералня е по-наложително да пуснем.

Снимка 346410

Източник: iStock

По правилата

Основният закон, по който трябва да се водим, преди да натиснем копчето за старт на пералнята, са препоръките, изписани на всеки етикет. Не трябва да ги подминаваме в лека ръка, а след това да се чудим как сме съсипали дадена дреха. Температурата трябва да е подходяща, не винаги е добре да се ползва центрофуга, а понякога химическото е единствената опция.

Препарати

Невинаги използването на по-голямо количество перилен препарат е гаранция за по-чисто пране. А и не е необходимо, защото се наслагва както в контейнера на пералнята, така и по тръбите. Ако водата у дома обаче е по-твърда, ще се наложи да сложим повече прах.

Снимка 346407

Източник: iStock

Цветове

Нежеланото оцветяване от една или друга дреха е един от най-големите кошмари на всяка домакиня. Най-лесният вариант да го избегнем е употребата на цветоулавящи кърпички. В бабините тефтери пък се препоръчва добавянето на една-две лъжички сол в барабана на пералнята за целта. Но, ако сортираме правилно, свеждаме риска от гафове почти до нулата. Тъмните дрехи пък е по-добре да се перат от обратната страна.

Кърпи

Всички хавлии е добре да отиват в пералнята, веднага щом се намокрят. В противен случай се превръщат в изключително благоприятен развъдник за бактерии, до който цялото семейство има достъп. Препоръчително е при пране на кърпите да не се добавя омекотител, а малко оцет и сода за хляб, за да бъдат по-меки.

Снимка 346411

Източник: iStock

Петна

Добре е да пъхнем в пералнята изцапаната дреха колкото се може по-скоро. Но при някои по-упорити петна е препоръчително предварително третиране с накисване. Петната от червено вино не са толкова непоправими, ако имаме бяло вино под ръка, с което да ги натъркаме.

Петната от трева и кръв излизат най-лесно чрез оцет. Мазнината се премахва от платовете чрез сода бикарбонат. Те ни идва на помощ и ако сме се заляли със сутрешното кафе. Мастилото се чисти с мляко, а петната от козметика - с мокри кърпички, продукт за премахване на грим или пяна за бръснене.

Снимка 346412

Източник: iStock

Петната от пот под мишниците, особено на белите дрехи, безспорно са сред най-досадните и неприятните. За да ги премахнем, можем да използваме лимон. С него натъркваме леко предварителното намокрено място върху дрехата, след което перем в пералня. Оцетът, содата бикарбонат и аспиринът също могат да са ни от полза в този случай.