Тази седмица в събота срещу неделя, по-точно на 28 октомври в 4:00 ч. сутринта, ни предстои нова смяна на времето. Ще преместим часовниците един час назад и отново ще трябва да се нагаждаме към зимно часово време. На много от нас и един час ни се струва огромна промяна, а какво ще кажете, ако са +14 часа.

Като говорим за смяна на време, дали си спомняте къде бяхте на 30 декември 2011 г. Е, едно нещо е сигурно - не сте били на островите в Самоа. Сигурно е, че не сте били там по това време, защото никой не е бил (дори и местните). И не са били, защото в Самоа няма 30 декември 2011 г.

Въпреки че Самоа е невероятно близо до Американска Самоа - те са на разстояние по-малко над 160 км, когато в Самоа е понеделник, в Американска Самоа все още е неделя. Но това не винаги е било така. От лятото на 1892 г. до края на 2011 г. Самоа е страна, където часовниците показват същата дата като часовниците в Американска Самоа.

Снимка 385525

Източник: nowiknow.com

Но през 2011 г. Самоа реши да направи голям скок във времето.

Основните търговски партньори на Самоа са Нова Зеландия и Австралия, които обаче са от другата страна на Линията на смяна на датите и следователно островът с около 185 000 души (плюс още около 2000 души на Токелау) не е синхронизиран с външните движещи сили на икономиката, пише Now I Know.

Преди смяната на времето в Самоа имат големи проблеми при координирането на бизнес нуждите, защото докато в Самоа е петък, в Нова Зеландия вече е събота, а когато самоанци са на църква в неделя, в Сидни и Бризбейн вече работят.

Това води до решението на страната петък, 30 декември 2011 г., да бъде отрязан веднъж и завинаги от календара на Самоа.

Местните власти в малката островна държава сменят часовата зона на страната, за да се нагодят към основните си търговски партньори Нова Зеландия и Австралия. Така след полунощ в четвъртък, 29 декември 2011 г., 180-те хиляди самоанци се озовават направо в събота, 31 декември 2011 г.

Снимка 362421

Източник: iStock

Независимо от пропастта в календара, промяната е доста безпроблемна, защото страните около Линията на смяна на датите имат право да местят времето, така че да отговаря на техните нужди, без разрешението на други държави. Интересното е, че няма международно право, което да определя местонахождението на линията - тя, както и всяка друга промяна на часовата зона, се изготвя чрез обединяване на местните закони.

Преди 1892 г. Самоа,  както сега, е в западната част на Линията на смяна на датите, но в края на 1800 г. основните търговски партньори на Самоа са САЩ, които убеждават държавата да прескочи на американската страна на линията. Тази промяна води до допълнителен ден, а не до загубен. Разбира се, той отново беше взет на самоанци с новия им скок във времето през 2011 г.